2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A kenguru az ember rokona?

Ausztrália jelképe, a kenguru a mai Kína területén alakulhatott ki, és meglepő módon genetikailag közel áll az emberhez - állapították meg ausztrál kutatók.
2008. november 18. kedd 10:10 - Hírextra
A kormányzati támogatásból működő Centre of Excellence for Kangaroo Genomics (CEKG) tudósai először térképezték fel teljes egészében az erszényes emlősök teljes génállományát, és arra a meglepő eredményre jutottak, hogy az állatok meglehetősen közel állnak az emberhez.

"Számos különbség tapasztalható, nekünk ebből-abból egy kicsit több van, másból egy kicsit kevesebb, de végülis sok gén azonos bennünk, és közülük többnek még a sorrendje is megegyezik. Azt hittük, hogy a gének teljesen össze lesznek keveredve, de épp ellenkezőleg. Az ember genomjának szép nagy darabjai ott csücsülnek a kenguru genomjában" - mondta a CEKG igazgatója, Jenny Graves telefoninterjújában.

Korábbi ismereteink szerint a kenguruk és emberek legközelebbi közös őse 150 millió éve élt. Összehasonlításképpen: az egér és az ember közös elődje 70 millió éves.

A kenguruk vélhetően a mai Kína területén alakultak ki, de először Amerikába, majd onnan Ausztráliába és a déli sarkvidékre vándoroltak (ebben az időben a Pangea nevű óriáskontinens darabjai még nem távolodtak el teljesen egymástól).

"A kenguruk rendkívül sok információval szolgálnak arról, hogy milyenek voltunk úgy 150 millió éve" - tett hozzá Graves.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását