2024. március 29. - Auguszta

A G8-ak is élesen elítélik az iráni kormányt

A háromnapos G8-ak találkozójának Olaszország ad otthont, az előrejelzések szerint a világ nyolc vezetője közös nyilatkozatban ítéli el az iráni kormányt az ellenzéki tüntetőkkel szembeni brutális fellépéséért.
2009. június 27. szombat 17:59 - Tatai Gábor
Kisebb nézeteltérésre adhat okot, hogy az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov nyilatkozata szerint Irán nemzetközi izolálása „rossz hozzáállás” lenne a problémához, a már korábban felvetett egyeztetés ötlete mentén kell eljárni, ami az egyetlen kulcs lehet a teheráni válság megoldásához. Oroszország a június 12-ei iráni választás nyomában kialakult feszült helyzet legelejétől fogva Ahmadinezsád mellett kötelezte el magát, aki az iráni ellenzék vádjai szerint a választások meghamisításával nyert újból elnöki pozíciót. A jelenleg is Triesztben zajló magas szintű egyeztetés az első olyan fórum, ahol a nyugati vezetők a krízis kitörése óta először fogalmazhatnak meg egységes álláspontot.

Iránon kívül senki nem tudja a szavazatokat újraszámolni

Nem szívleli olaszföld a teheráni vezetés lába nyomát
A BBC tudósítói egyébként a helyszínről jelentik, hogy a delegált nyugati országoknak nem sok esélyük maradt, hogy iráni diplomatákkal találkozzanak, akikkel az utóbbiakról, vagy az atomprogramról bocsátkozhatnának vitába. Az iráni külügyminiszter, Manouchehr Mottaki az utolsó pillanatban visszamondta részvételét, miután Frattini egyértelműen a tudtára adta: az elmúlt hetek tüntetéseinek halálos áldozatai óta a teheráni vezetés „nem szívesen látott” vendég Olaszországban, annak ellenére sem, hogy az afgán rendezésben a legtöbb nyugati ország kulcsfontosságú szerepet tulajdonít és szán Iránnak.
A találkozóra, amelynek fő célja eredetileg az Afganisztán és környékének rendezésével kapcsolatos kérdések tárgyalása, maga Irán is hivatalos volt. Az olasz külügyminiszter, Franco Frattini egyik nyilatkozata szerint, a delegációk most egy olyan dokumentum tető alá hozásán dolgoznak, melyben élesen elítélik a jelenleg is zajló iráni tüntetésekkel szembeni „erőszakos” és „elnyomó” kormányreakciókat. Az olasz külügyminiszter azt is hozzátette, hogy egy ilyen dokumentum egyszersmind azt is hangsúlyozhatná, hogy a választások egész folyamata Irán belügyeihez tartozik, a nemzetközi közösség „nem tudja helyettük a szavazatokat újraszámolni”.

Lavrov pénteken azt nyilatkozta, hogy az alapvetően különböző szemléletük ellenére ő és Frattini „közös nyelvhasználatban” egyezett meg, ami lehetővé fogja tenni a dokumentum számára, hogy a „fő feladatra koncentráljon”, és hogy végeredményében az iráni nukleáris krízis mihamarabbi megoldásához vigyen közelebb. Lavrov elmondta, korábban „senki sem” volt felkészülve arra, hogy egyszer majd éppen a választási folyamat milyenségét kritizálja, mivel az az iráni redukált demokrácia egyik legfontosabb gyakorlatának számított. Oroszország nem járult hozzá, hogy a nyilatkozatban közvetlenül a június 12-ei választásokat is kritikával illessék. Az iszlám köztársaságot így csak arra fogják felszólítani: tartsa tiszteletben az „alapvető emberi jogokat”, mint amilyen a „véleménynyilvánítás szabadsága” is, és amelyeket a nemzetek közössége piros betűs szerződésekben „garantál”.



Zöld égbolt

A G8-ak Irán tarthatatlan belpolitikai feszültségével kapcsolatban mielőbbi demokratikus párbeszédet és békés megoldást sürgetnek. „Felszólítjuk az iráni kormányt, hogy garantálja, az iráni nép akaratát figyelembe veszik az ország választási rendszerében és folyamataiban” – hangzik a nyolc ország vezetőinek közös nyilatkozata. Irán korábban két G8 tagországot (Nagy-Britannia és az Egyesült Államok) is azzal vádolt, hogy bátorítják az „erőszakos” tüntetőket, és az ország „belügyeibe avatkoznak”. Teherán azt is bejelentette, hogy radikálisan le kívánja fokozni a Nagy-Britanniával ápolt kapcsolatok jellegét, azután hogy hazaküldött két iráni brit diplomatát, amire London hasonló lépéssel válaszolt.

A G8-ak gyűlésével közel egy időben Mir Hossein Mousavi, az iráni ellenzék vezetője és szimpatizánsai a békés megmozdulás egy új formája gyanánt, zöld léggömböket eregetett Teherán fölé. A gyász miatt fekete léggömbökkel is kevert égbolton mindenhol apró üzeneteket is lehetett látni, rajtuk a jól ismert egyszerű kérdéssel: „Hol van a szavazatom?”. A bel- és külpolitikailag egyre jobban elszigetelődő és kétségbeesett demokratikus mozgalom egy rövid versrészletet választott a lufis akció mottójául: „Az életben nem mindig érsz el oda, ahová indulsz, de a megérkezéshez mindig el kell indulnod. Még a zsákutca is nyitott az ég felől: tanulj repülni!”
Forrás: HírExtra / BBC News / Al Jazeera
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását