2024. június 17. - Laura, Alida

Beázott a múzeum

Több tízezer műtárgyat kellett sietve elszállítani a bécsi Albertina múzeum alagsori raktárából, miután víz szivárgott be a helyiségbe.
2009. június 24. szerda 21:31 - HírExtra
Először a legértékesebb darabokat helyezték biztonságba, legelőszöris Albrecht Dürer Nyúl című grafikáját. Úgy tűnik, sem ebben, sem más műtárgyban sem keletkezett kár.
Kedd déltájban megszólaltak a levegő nedvességtartalmát mérő riasztóberendezések, a biztonsági személyzet ekkor fedezte fel, hogy legkevesebb három helyen víz szivárog a vastag vasbeton falakon.

A munkálatokat lassította egy áramszünet is, ugyanis a grafikákat tartalmazó kazettákat és mappákat kézzel nem, csak egy számítógép vezérelte robotszerkezettel lehet a polcokról leemelni.

A raktárból elszállított darabokat egyelőre a múzeum kiállítótermeiben helyezik el.
Összesen 950 ezer műtárgyat őriznek a grafikai gyűjteményéről híres múzeum raktárában, köztük Dürer-, Rembrandt-, Brueghel- és Klimt-műveket is. Egyelőre nem tudni, hogy teljesen ki kell-e üríteni a helyiséget.

Bécsben és az ország jó részén hétfő óta szinte folyamatosan esik az eső. Nem kizárt, hogy a csapadékvíz a néhány éve kialakított, mindeddig teljesen "vízállónak" tartott pincehelyiségbe is megtalálta az útját.

Az özönvízszerű esőzés a szabadtéri rendezvényeknek sem kedvez. Felmerült, hogy a Duna megemelkedett vízállása miatt elhalasztják a sport- családi és könnyűzenei programokat kínáló háromnapos Duna-szigeti Fesztivált (Donauinselfest). Az 1984 óta, a bécsi Duna-szigeten megrendezett fesztivál pénteken kezdődne.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását