2024. június 17. - Laura, Alida

Az osztrákok legtöbbjének szimpatikus a dohányzás ellenes törvény

Az osztrákok 63 százaléka elégedett a nemdohányzók védelméről szóló törvénnyel - ezt mutatta ki egy nemrég ismertetett felmérés. Civil szervezetek és szakorvosok azonban kételkednek az eredményekben.
2009. június 22. hétfő 06:01 - HírExtra
A január elsejével bevezetett törvény értelmében az ötven négyzetméternél kisebb vendéglátóhelyeknek vagy kizárólag dohányzó, vagy kizárólag nemdohányzó helyiségként kell működniük. Az ennél nagyobb létesítményeknek már külön részt kell fenntartaniuk a nemdohányzó vendégek számára. Ha ehhez átépítés szükséges, azt 2010 júniusáig kell elvégezniük.

Az új szabályozás bevezetése után fél évvel az osztrák gazdasági kamara felmérést készíttetett, amelyben négyszáz fogyasztó és háromszáz vállalkozó véleményét kérdezték. A közvélemény-kutatás eredménye szerint a fogyasztók 63 százaléka elégedett a törvénnyel, a teljes tilalom mellett 33 százalékuk foglalt állást.

A gazdasági kamara ezt a törvény sikereként értékelte, dohányzásellenes szervezetek és orvosok viszont kétségbe vonták a tanulmány hitelességét, s manipulációról beszéltek. Ugyanannak a közvélemény-kutató intézetnek a törvény bevezetése előtt, 2007-ben készült felmérése még azt mutatta ki, hogy az osztrákok 63 százaléka az éttermi dohányzás teljes betiltása mellett van. A kétségüket hangoztatók szerint lehetetlen, hogy egy év alatt a felére csökkent volna tilalompártiak aránya.

Bírálatok érik magát a törvényt is, leginkább azért, mert az átmeneti időszakban azok a terhes munkavállalók, akiknek a munkahelye haladékot kapott a nemdohányzó helyiség leválasztására, nem kapnak felmentést a munkavégzés alól. Egyes dohányzásellenes szervezetek teljes tilalmat szeretnének, és aláírást gyűjtenek a nyilvános helyen való dohányzás betiltásáért.

A vita eldöntésére mindesetre még legalább fél évet kell várnia a két tábornak, az egészségügyi minisztérium ugyanis közölte, hogy csak egy évvel a hatályba lépése után vizsgálja felül a jogszabályt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását