2024. május 3. - Tímea, Irma

A megbocsájthatatlan demokráciaellenesség

Megbocsáthatatlan, hogy Teherán szembe száll az iráni nép nagy részének igazságra vágyó törvényes óhajával - jelentette ki a francia elnök a katari hírügynökségnek nyilatkozva.
2009. június 22. hétfő 10:26 - HírExtra
A Nicolas Sarkozyvel készült interjú szövegét az Elysée-palota honlapja vasárnap hozta nyilvánosságra. Az államfő abból az alkalomból nyilatkozott a Qatar News Agency-nek, hogy Hamad bin Kalifa ász-Száni sejk. katari emír hétfőn állami látogatást kezd Franciaországban. Sarkozy a nyilatkozatban annak a véleményének adott hangot, hogy az, ami Iránban lejátszódik, rendkívül aggasztó.

Teherán azt követően, hogy népét az elszigeteltségbe kényszerítette, saját magát is kitaszította a világ közösségéből - vélekedett Sarkozy az iráni atomprogramra célozva, amelyet a Nyugat úgy értékel, hogy az nem a nukleáris energia békés felhasználására irányul, hanem katonai rendeltetésű.

Az irániaknak saját maguknak kell megválasztaniuk vezetőiket, fel kell tárni, hogy mi történt az elnökválasztáson, az irániaknak joguk van az átláthatóságra és az igazságra - folytatta a francia elnök, hangoztatva, hogy az irániak jobbat érdemelnek, mint amire vezetőik ítélték őket. A teheráni vezetés megfosztja az irániakat a legalapvetőbb emberi jogoktól - fűzte hozzá.

A békés tüntetések ellen bevetett erőszakot semmi nem igazolja, ezért le kell állítani azt - szögezte le Sarkozy, aki követelte, hogy Iránban teret kell adni az információk szabad áramlásának, ami az iráni és a külföldi újságírók munkájának alapfeltétele. Sarkozy az interjúban kifejtette: az iráni atomprogram a térségre és a világra közvetlen veszélyt jelent, sőt a nemzetközi biztonságra nézve ez az egyik legnagyobb fenyegetettség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását