2024. május 6. - Ivett, Frida

A választási törvényekről tartanak az olaszok népszavazást

Megkezdődött vasárnap Olaszországban a választási törvényről szóló népszavazás és ugyancsak ezen a napon tartják a részleges helyhatósági választások második fordulóját is.
2009. június 21. vasárnap 15:29 - HírExtra
 A referendumra bocsátott választásitörvény-tervezet a nagy pártok pozícióit erősítené azzal, hogy a képviselőházba ezentúl 4, a szenátusba pedig 8 százalék lenne a pártok számára a bejutási küszöb. Ugyancsak szavaznak arról, hogy a jövőben egy jelölt ne indulhasson több választási körzetben. Megfigyelők szerint magas tartózkodási arány várható, mert a Silvio Berlusconi kormányfő magánélete körüli egyre jobban terebélyesedő botrányok a politikából való kiábránduláshoz vezethetnek az állampolgárok körében.

Amennyiben a részvételi arány nem éri el az 50 százalékot, a népszavazás érvénytelen. Berlusconi hosszas viták után beleegyezett abba, hogy nem kampányol az "igen" szavazatok mellett, amely pártjának, a Szabadság Népének (PdL) kedvezne, engedve szövetségesének, a populista Északi Liga pártjának, amely viszont ellenzi a tervezetet. A legnagyobb baloldali ellenzéki tömörülés, a Demokrata Párt (PD) megosztott a reform szükségességét illetően.

A helyhatósági választások első fordulóját, amely az olaszországi településeknek és megyéknek több mint a felét érinti, két héttel ezelőtt, az európai parlamenti választásokkal egy időben tartották, és a június 7-i voksolás a jobboldal előretörését hozta. Éppen ezért különös figyelem kíséri Milánó megyei elnökének megválasztását, amely egyike a baloldal utolsó bástyáinak az ország északi részén. A baloldal, amely a 2008. áprilisi, nagyarányú jobboldali győzelmet hozó parlamenti választások óta fokozatosan szorul vissza, abban reménykedik, hogy meg tudja őrizni az olyan hagyományosan "vörös" városokat, mint Bologna, Firenze, Prato vagy Bari.

A szavazóurnákat hétfőn 15 órakor zárják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását