2024. április 23. - Béla

Obamának is van egy álma

Barack Obama elfogadta az elnökjelöltséget, majd 80 ezer ember előtt mondott beszédében George Bush elnökségét okolta sok amerikai életszínvonalának romlásáért.Az illinois-i szenátor éppen azon a napon fogadta el a jelöltséget, amikor Martin Luther King f
2008. augusztus 29. péntek 11:30 - Hírextra
Barack Obama az amerikai Demokrata Párt denveri konvencióján csütörtök este elfogadta az elnökjelöltséget. Obama riválisa, a republikánus John McCain szokatlan módon tévés üzenetben gratulált Obamának a jelöléshez.

A négynapos demokrata jelöltállító pártkongresszus az Invesco futballstadionban tartott nagyszabású show műsorral, politikai szónoklatokkal és Obama történelmi beszédével zárult: ő az első olyan afrikai amerikai politikus, akit egy nagy párt elnökjelöltjévé választottak. Az illinois-i szenátor éppen azon a napon fogadta el a jelöltséget, amikor Martin Luther King fekete polgárjogi harcos 45 éve elmondta híres "Van egy álmom" kezdetű beszédét, amely mérföldkő volt a feketék jogegyenlőségéért folytatott küzdelemben.

Obama azt mondta, Amerika történelmének meghatározó pillanatához érkezett; veszélybe került az amerikai álom, a nemzet háborúzik és zavaros a gazdaság helyzete.

"Amerika, mi jobbak vagyunk az elmúlt nyolc évnél, mi jobb ország vagyunk ennél" - támadta Bush kormányzásának időszakát. Szavait az obamás zászlókat lengető tömeg nagy tapssal fogadta.

Sokan vesztették el állásukat, sokan dolgoznak keményebben kevesebbért, és sokan látják házuk értékének zuhanását. Sokan nem képesek kifizetni a hiteleket, és sokak számára nehézség a tandíj fizetése. Mindezekért nem csak a kormány a felelős, de "az, hogy nem születtek válaszok, a kudarcot vallott washingtoni politika és Bush bukott elnökségének közvetlen következménye" - jelentette ki.

"Ez a pillanat, ez a választás az esélyünk arra, hogy az amerikai álmot a XXI. században életben tartsuk" - mondta, s arra szólította fel Amerikát, hogy november 4-én álljon ki és tudassa, "nyolc elég volt". "Azért vagyunk itt, mert túlságosan szeretjük ezt az országot ahhoz, hogy megengedjük, a következő négy év ugyanolyan legyen, mint az előző nyolc" - tette hozzá.

"Főparancsnokként sosem fogok habozni, hogy megvédjem ezt a nemzetet" - jelentette ki Obama, akit sok vád ér a kormánypárt részéről, hogy túl fiatal a fegyveres erők vezetéséhez. Bush politikáját közvetve bírálva kijelentette: csak világos feladattal küld majd veszélybe amerikai csapatokat, ellátja őket a szükséges felszereléssel, és a hazatérő katonákról gondoskodni fog.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását