2024. április 23. - Béla

Trendi maszkokkal a fertőző vírus ellen

Amíg mindenki retteg az új influenzától, addig fénykorukat élik a sebészmaszkok. Japánban már kövekkel díszítik őket, de nemcsak külsőleg árulnak rengeteg félét, hanem funkció szerint is. Hogy divatosak legyünk betegen is!
2009. május 11. hétfő 18:59 - Kővári Adrienn
Amikor mindenki a vírussal foglalkozik, és annak megelőzésével, kivédésével, előkerülnek olyan eszközök, mint a sebészmaszk. Biztosan mindenki tudja, hogy miről van szó, minimum a Dr. House-ban már biztos látott ilyet a főhősök arcán. Kapható zöld, és fehér színben is, ehhez bárki hozzájuthat a gyógyszertárakban. És, hogy mi köze van ezeknek a vírushoz? A legkönnyebben, és leghatékonyabban a maszkokkal lehet védekezni ellene, hiszen megszűri a belélegzett levegőt.

Ki hinné el, de ezek a maszkok divatjukat élik, legalábbis az ilyen „veszélyes” időkben, és hol máshol is lehetne ez divat, mint Japánban. Ennél abszurdabb trend már nem is létezhetne, de mégis itt van és virágzik.

A szigetországban mindig is közkedvelt volt a sebészmaszkok viselése, és nem a divat miatt. Ott nem érzik cikinek az emberek, ha ilyenekkel rohangálnak, közlekednek a forgalmas utcákon. Fontosabb nekik a saját egészségük, hiszen ezek segítségével kiszűrhetik a polleneket, és a levegőben terjedő betegségeket. Ráadásul nemcsak megelőzésként hordják ezeket, hanem akkor is, ha ők a betegek, mivel nem szeretnék másokra is ráragasztani a bacikat.

Japánban igazi kis iparág épült erre, mert összesen 45 cég gyárt sebészmaszkokat. Szinte minden utcában be lehet őket szerezni. Mivel egy sokszínű országról beszélünk, miért ne lehetnének ezek a maszkok is színesek? Ez már a tervezőknek is eszébe jutott.

Hogy maszkban se legyünk unalmasak


Nemcsak mindenféle színben gyártják őket, hanem mintás darabokat is lehet kapni, de itt még nincs vége! Trendinek számítanak a strasszköves és egyéb méregdrága, már-már ékszernek minősülő álarcok. A nők kedvéért kifejlesztettek a rúzsálló maszkokat is. Mielőtt valaki megijedne, hogy elvetemült hölgyek kirúzsozzák az álarcukat, nyugodjanak meg, mert nem erről van szó. A maszk belseje a rúzsálló, hogy ne mossa el a hölgyek sminkjét, amíg álarcban rohangálnak.

Ebből sejthetjük, hogy a költségük is változó, egyes maszkok már a luxuskategóriába is tartoznak. A tervezők természetesen leginkább a nőknek kedveznek, akik kényesek lehetnek a megjelenésükre. Külön kaphatóak olyanok, amik illeszkednek a frizurához, vagy a ruhához, de olyat is be lehet szerezni, amik ünnepi alkalmakra készültek.

Nemcsak külcsínben változatos a piac, hanem a funkciót is tekintve. Kapható külön olyan maszk, ami csak a vírusok ellen hatékony, de olyan is akad, ami a baktériumokat szűri ki. A gyártók megkülönböztetik a pollenszűrő, és az ipari szennyeződésektől védő álarcokat, de ha valaki nem szereti a repülőn lévő túl száraz levegőt, az is találhat magának kedvező védőfelszerelést. Azok sem panaszkodhatnak, akik a téli hideget nem kedvelik, mivel nekik is kifejlesztettek speciális, arcmelegítő maszkokat.

Ezek a speciális álarcok nem most pattantak ki a japán tervezők fejéből, hanem ők már évtizedek óta színesítik különc ötleteikkel a piacot.

Virágzik a piac a vírusok idején


Mi is ez a vírus?
Az A/H1N1 jelzésű új törzs a madár- a sertés- és az emberi influenza genetikai állományát társítja. A betegek jellemző módon fiatal, egyébként egészséges felnőttek. A vírus Mexikóból indult ki, majd megjelent az Egyesült Államokban, de már Kínában is megtalálták az első fertőzöttet.
Évente körülbelül két millió maszkot adnak el, ami azért soknak minősül, még egy 127 milliós országban is. Náluk már évtizedek óta gyártják ezeket az arcellenzőket, így biztosak lehetünk benne, hogy minden háztartásban található egy-két darab, és mégis ennyire kelendőnek számít.

Amióta egyre jobban terjed az új influenza, azóta dupla annyi maszk fogy a szigetországban. Régebben többször is volt rá példa, hogy a japánok tömeges vásárlásba fogtak. Az első ilyen eset 1919-ben történt, ugyanis akkor terjedt el a spanyolnátha. Pár évre rá, pontosabban 1923-ban ismét majd’ mindenki maszkot ragadott, mert akkor voltak a súlyos tokiói földrengések. Tíz évre rá, 1934-ben ismét szükségessé vált a maszkok viselése, mert akkoriban is súlyos influenzajárvány vette kezdetét. Idén, 2009-ben szintén emiatt rohamozták meg a maszkárusokat az emberek. Érdekes, hogy akkoriban milyen gyakran volt szükség ezekre az arcellenzőkre, s a legutolsó roham után több mint hetven évet kellett várni.

Hazánkban még nem divat

Nálunk tényleg csak az orvosok viselik, pedig több munkahelyen is előírás a maszk használata. Ilyen akár a kozmetikus, vagy a manikűrös szakma. Nem igazán szeretjük mi ezt, mert teljesen furcsa, az emberek megbámulják, ki is nevetjük, és rögtön arra asszociálunk, hogy valami nagyon súlyos betegségben szenved a maszkos ember. Pedig nagy valószínűséggel csak náthás, vagy allergiás.

Munkahelyen sem szereti igazán az ember, mert kényelmetlen, nem kap benne levegőt - nem vagyunk mi ehhez hozzászokva.

Viszont többen is örülnének, ha nálunk is divattá válna. A téli fagyban nagyon praktikus, és kellemes lehet a maszkok arcmelegítős változata. Pár fiatal, pedig már csak az extrémitás kedvéért is magára kapkodná a színes maszkokat. Igen ám, de nálunk nem lehet ilyeneket beszerezni, csakis a fehér, esetleg zöld színűeket. Ilyen esetekben szokott előfordulni, hogy kiszínezik őket.

Maszkos rockzenészek, és trendi fiatalok


Sok zenekar, főleg rock zenekarok is előszeretettel pózolnak a fotókon ilyen orvosi maszkokban, amit tényleg csak a divat kedvéért viselnek. A rajongók, pedig ezt örömmel lemásolják. Náluk a maszk már egy kifejező eszközként működik, hozzátartozhat az egyéniségükhöz. Divat ezeket viselni bulikban, összejöveteleken, vagy csak egy baráti sétán is. Ott az ember ezen már meg sem lepődik.

Hazánkban is lehetett már elvétve látni ilyen maszkos tinédzsereket, de az biztos, hogy nagyon kell őket keresni, és jó helyen. Az igaz, hogy egy olyan trendet követnek, ami az átlag ember számára teljesen érthetetlen lehet, de ha belegondolunk, mégis csak egy jó dologról van szó. Eredetileg betegségek megelőzésére, vagy puszta jó szándékból teszik az orruk elé ezeket a maszkokat a japán emberek.

Amikor ilyen időket élünk, hogy az ember már azt sem tudja, hogy van-e oka félni ettől a vírustól, vagy sem, akkor igazán praktikus dolognak számítanak ezek a maszkok, hiszen veszteni semmit sem veszít rajta az ember.

Ráadásul a hazai celebek élvezhetnék legjobban ezeket a kiegészítőket, hiszen ők azok, akik talpig napszemüvegben bujkálnak hatalmas hírnevük elől. Ha felkapnának egy ilyen maszkot, máris megoldódna minden problémájuk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását