2024. április 29. - Péter

Újraindul a motoros mentőszolgálat

Újraindul az autópályák mellett működő motoros mentőszolgálat, így keddtől október végéig a mentőorvos szükség esetén a lehető leggyorsabban juthat el egy-egy baleset helyszínére.
2008. április 14. hétfő 16:42 - Hírextra
Az Országos Mentőszolgálat és az Állami Autópálya Kezelő Zrt. idén már harmadik turnusban indítja el motoros szolgálatát. Április 15-től egy-egy motoros mentő az M3-as autópályán Gödöllő és az M0-ás autóúton Szigetszentmiklós térségének 50 kilométeres körzetében teljesít majd szolgálatot reggel 8 órától este 20 óráig. A motorkerékpáron közlekedő mentők telephelye a Gödöllői és Szigetszentmiklósi Autópálya Mérnökség lesz.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a nagyteljesítményű motorral, megkülönböztető jelzéssel és korszerű életmentő felszerelésekkel (EKG, defibrillátor) mellett gyógyszerekkel, kötszerekkel és infúziókkal is el lesznek látva, így a rohamkocsik szintjén biztosítják a sürgősségi beavatkozások tárgyi és szakmai feltételeit.

Közleményükben emlékeztettek arra, hogy motorkerékpáros mentőorvosok először 2005 augusztusában a Balaton déli partján, Balatonlelle körzetében kezdték meg szolgálatukat, hogy a kétkerekűek segítségével a mentőorvosok nagy forgalomban, akár dugókban is rövid időn belül a helyszínre érkezhetnek, így valóban sürgősségi ellátásban részesíthetik a balesetek sérültjeit.

A járműveket és a felszerelést, valamint a telephelyet az autópálya-kezelő, míg a mentőorvosok bérét a mentőszolgálat biztosítja. Az esetekhez kiinduló orvosok nem utasként ülnek a motorkerékpárra, hanem egyedül ülnek fel a nyeregbe, ezért a feladat ellátására csak rendkívül jól motorozó doktorok vállalkozhatnak.

Hasonló egységek nyújtanak segítséget Anglia, Hollandia, Németország és Thaiföld országútjain - olvasható a tájékoztatóban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását