2024. április 29. - Péter

Magyar hajók a tengeren

Az egész éves vagy ideiglenes kikötői engedéllyel rendelkező magyar hajók száma alapján az első tíz nemzet között szerepel a magyar Horvátországban - közölte a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviselete az MTI érdeklődésére.
2009. június 20. szombat 11:50 - HírExtra
Marin Skenderovic képviseletvezető a Horvát Statisztikai Hivatal adatai alapján elmondta: 2008-ban összesen 270, magyar zászló alatt nyilvántartott hajónak volt egész éves kikötési engedélye a horvát vizeken. Ideiglenesen 1535 hajó szállt vízre magyar lobogóval. Az állandó regisztrációk alapján a nyolcadik, az ideiglenes engedélyek szerint pedig a tizedik helyen szerepel a nemzetek sorrendjében Magyarország.

Az egész évben valamelyik horvát kikötőben horgonyzó 270 magyar hajó közül 197 motoros jachtot és 70 vitorlást, valamint 3 egyéb vízi járművet tartottak nyilván. Az alkalmanként kikötő 1535 magyar hajó között már a vitorlások voltak többségben - szám szerint 865 -, miközben 637 motoros jacht és 33 egyéb vízi jármű szerepel az adatokban. A magyar állandó engedélyek száma tavaly 1,8 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2007-ben, az ideiglenesen behajózó vízi járműveké azonban 14,1 százalékkal mérséklődött a korábbi esztendőhöz viszonyítva.
 
Horvátországban 97 kikötő található az Adria partjainál, ahol egyszerre összesen 16.403 hajó kikötésére van lehetőség. Az egész évben itt horgonyzó hajók közül a legtöbb, 4.527 horvát zászló alatt közlekedik, utánuk az osztrákok, majd a németek következnek sorrendben. A negyedik helyen álló egyesült államokbeli, majd szlovén, olasz és angol hajótulajdonosok után következnek a magyarok a nyolcadik helyen.
 
Az alkalmanként hajózó nemzetek között szintén a horvátok állnak az élen 86.303 hajóval, őket az olaszok, a németek és az osztrákok követik. Ötödik helyen állnak a szlovénok, majd az amerikaiak, az angolok, a franciák és a csehek következnek, tizedik helyen pedig a magyarok állnak - derül ki a horvát statisztikai adatokból.
 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását