2024. május 3. - Tímea, Irma

Liliomhullás a Dunán

Neves közéleti személyiségek 416 szál liliomot dobtak a Dunába a Lánchíd és az Erzsébet híd között pénteken. Ennyi nő halt meg ugyanis az elmúlt évben méhnyakrákban. A Liliom program méhnyakrák-szűrő kampányának köszönhetően egyre kevesebb nő veszti életé
2007. szeptember 7. péntek 16:04 - Hírextra
Idén második alkalommal rendezték meg a "Liliomhullást" pénteken a Dunán. A Liliom program fővédnöke, Dobrev Klára, a miniszterelnök felesége mellett számos közéleti személyiség dobott a Lánchíd és az Erzsébet híd között a Dunába liliomokat egy hajóról - összesen 416 szálat. Ennyi nő halt meg ugyanis az elmúlt évben méhnyakrákban - mondta a Független Hírügynökségnek Péterfia Éva, az Országos Tisztiorvosi Hivatal népegészségügyi főosztályvezetője. Hozzátette: Farkasházy Réka, Lilu, Csomor Csilla, Rubint Réka, Ábel Anita, Für Anikó, Mari Zsuszi, Fésűs Nelli, Hegyi Barbara, Nyertes Zsuzsa, Südi Iringó, Albert Györgyi, Völgyesi Gabi, Szili Nóra, Jakupcsek Gabriella és Kállai Bori is jelen volt a hajón, hogy népszerűsítse a programot.

Tavaly még 500 liliomot dobtak a vízbe, idén 84 szállal kevesebbet - ez a szám azonban még így is magas. A méhnyakrák 7 év alatt alakul ki, és ha minden 25-65 év közötti nő háromévente elmenne szűrésre, akkor időben felismerhető és gyógyítható lenne a betegség. Egy 15 perces beavatkozás után egészségesen távozhatnak azok a nők, akiknél felismerték az úgynevezett rákmegelőző állapotot - hangsúlyozta Péterfia Éva.

A főosztályvezető értelmetlen halálnak nevezte a méhnyakrákban elhunyt nők elvesztését, a betegség ugyanis könnyen kezelhető a kezdeti stádiumban. A skandináv országokban például nagyon ritka, hogy egy nő így veszítse el életét.

A Liliom programot 2005-ben indította az Országos Tisztifőorvosi Hivatal egy gyógyszercég támogatásával. Azóta - a felvilágosító kampányok és a szervezett méhnyakrák-szűrés programoknak köszönhetően - duplájára nőtt az átszűrtség aránya, de így is csak 9 százalékos - mondta Péterfia Éva.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását