2024. május 16. - Mózes, Botond

Császári fejszoborra bukkantak

Titus római császár fejszobrát találták meg olasz régészek Nápoly közelében, az ókori Puteoli (a mai Pozzuoli) kikötőjének feltárását végzik. A leletek között szerepel egy azonosítatlan császárnő feje, néhány sérült szobor, valamint egy lovasszobor töredéke is.
2009. június 18. csütörtök 06:24 - HírExtra
Nemrég tártak fel egy templomot, amelyet a szakértők szerint Augustus császárnak szenteltek egykoron. Feltárták és újra látogatható a város stadionja is, amelyet a Kr.u. 138 és 161 között uralkodó Antonius Pius császár építtetett 142 körül elődje, Hadrianus tiszteletére. Itt zajlott az Antonius Pius által létrehozott olimpiai játékok római változata. A létesítmény 1538-ban pusztult el, amikor a Monte Nuovo kitörésekor betemette a vulkanikus eredetű hamu.

Puteoli kezdetben görög gyarmatváros volt Dicaearchia néven. Az ókori rómaiak, akik Kr.e. 194-ben hozták létre saját kolóniájukat, Puteoli névre keresztelték át a várost. A latin elnevezés kutacskát jelent és a környéken található számos termálvizes forrásra utal. Puteoli kikötőjébe futottak be Alexandriából a gabonával megrakottan hajók, ahogy a birodalom más pontjából is érkeztek szállítmányok: üvegáru, mozaiklapok, kovácsoltvas és márvány. A közeli Misenum a római hadihajók, a korabeli világ legnagyobb flottájának fő bázisa. Puteoli volt a színhelye 37-ben Caligula híres "tréfájának", amikor hajókból három kilométeresnél hosszabb pontonhidat építtetett a szomszédos Baiae-ig és átlovagol rajta, hogy beteljesítse a jóslatot, amely szerint nincs több esélye császárrá válni, mint arra, hogy átlovagoljon a baiae-i öblön.

Titus (Róma, 39. december 30. - Róma, 81. szeptember 13.) a Flavius dinasztia második római császára, aki 79 és 81 között uralkodott. Vespasianus fia és Domitianus bátyja volt. Rövid uralkodása során rendkívüli népszerűségre tett szert.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását