2024. június 2. - Kármen, Anita

Itthon is tiltakoznak a tejtermelők

Másfél év alatt több, mint 40 százalékkal, literenként mintegy 55 forintra zuhant a tej belföldi felvásárlási ára - közölte Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács alelnöke csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.
2009. június 18. csütörtök 18:46 - HírExtra
Kiemelte: a jövő hétfőn, azaz június 22-én Budapesten is tiltakoznak a magyar tejtermelők a tarthatatlannak ítélt körülményeik ellen az Európai Unió budapesti missziója előtt, a Deák Ferenc utcában kora délután, 13-15 óra között. Istvánfalvi Miklós, aki egyben a demonstrációs bizottság vezetője is, aláhúzta: a tiltakozást azért tartják hétfőn, mivel ekkor tüntetnek az uniós gazdák Luxemburgban annak érdekében, hogy helyzetük javuljon. A luxemburgi demonstráción szintén ott lesznek a magyar gazdálkodók képviselői is - tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy másfél évvel ezelőtt a tej felvásárlási ára még 95 forint volt literenként, napjainkra már 60 forint alatt van az ár, ami szerintük tarthatatlan.

Kifejtette: a magyar tejtermelők helyzetük romlásáért elsősorban az unió tejágazati reformját okolják, az szerintük elhibázott volt, mivel a tejkvóta emelése rendkívüli mértékben csökkentette az árakat.

Annak érdekében, hogy az általuk tarthatatlannak ítélt helyzet megszűnjön, a tejes gazdák követelik: az unió az országok tejkvótáját fagyassza be, a kvótaalapú támogatást emeljék meg 50 százalékkal, továbbá az export-visszatérítést is növeljék 50 százalékkal, valamint a kvótaalapú támogatás kifizetését hozzák előre.

Istvánfalvi Miklós utalt arra is, hogy a nemrégiben elfogadott élelmiszeretikai kódex szerinte nem hozza meg a várt eredményt, mivel abból a kereskedők várhatóan kihátrálnak a Gazdasági Versenyhivatal eljárása miatt. A terméktanácsi vezető elmondta: az áfa-növelés miatt több kereskedő is levelet írt a tejtermelőknek, hogy csökkentsék áraikat 4-6 százalékkal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását