2024. május 19. - Ivó, Milán

Iszonyatosan kiszúrtak a magyarsággal

A környező államok nemzeti sovinizmusának veszélyeit világosan látjuk: magyarságuk miatt megvert fiatalok, az elcsatolt részek támogatásának visszaszorítása, s az anyanyelvi oktatás tönkretétele világos jel.
2009. június 18. csütörtök 18:49 - Kőrösi Viktor Dávid
2001-es népszámlálás szerint Ukrajna népességének 0,3 százalékát teszi ki a Kárpátalján élő magyarság. A valamivel több mint 150 ezer magyarajkú Kárpátalja összlakosságának 12 százalékát jelenti. Molnár József kárpátaljai egyetemi tanár 2006-ban elhangzott beszédében elmondta, hogy a kedvezménytörvény bevezetésével lassult a magyarság fogyásának folyamata, ami egyébként is kisebb ütemben ment végbe, mint Erdélyben, vagy a Felvidéken. Ennek az is oka volt, hogy a státusztörvény után – ahogy Molnár fogalmaz – „érdemes lett magyarnak lenni”, amiben szerepet játszott az is, hogy a becslések szerint 25 ezer fős cigány lakosság nagyobb része vallotta magát magyarnak. Előreláthatóan azonban a 21. század elején ez a folyamat felgyorsul, becslések szerint évente ezer fővel fogy a magyarság létszáma a Kárpátalján.

A Kárpátalja magyarságának oktatása ambivalens, ahogy a többségi nemzet viszonyulása. Szintén Molnár Józsefre hagyatkozva általában elmondható, hogy az alapfokú oktatás nagyjából fedte a magyarság szükségleteit, ellentétben az óvodákkal és a szakiskolákkal. 1996 előtt Kárpátalján a magyarság felsőoktatásban való részvétele 4-5 százalék volt, míg a 2005/2006-os tanévben már 10 százalék, kétharmad részben köszönhetően a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolának – ez azonban a kárpátaljai magyarok csupán 4 százalékos felsőoktatási részvételét jelenti, az ukránok 7 százalékával szemben.

Ukrajnában az elmúlt évek eredményeképpen nem csak a nemzeti emlékhelyeink nincsenek biztonságban, de a magyar nyelvű oktatás is. A magyar kormánynak határozott lépéseket kell tennie a kárpátaljai magyar kisebbség védelmében – kezdte tavaly augusztusi sajtótájékoztatóját Almássy Kornél, aki akkor még a Magyar Demokrata Fórum alelnöke volt. A nyilvánossághoz fordulás apropója az volt, hogy egy tavaly nyáron elfogadott miniszteri rendelet szerint a magyar nyelvű iskolákban is ukrán nyelven kell oktatni a fontosabb tantárgyakat, mint például a matematikát, biológiát, az irodalmat és a történelmet. A rendelet arról is szólt, hogy egyetemi felvételiket szintén ukránul kell letennie a felsőoktatásba bejutni kívánó magyarnak, ami egyértelmű visszalépés – még akkor is, ha az eddigi magyar fordítások pontosnak alig voltak nevezhetők.

Almássy Kornél már foglalkozott a kérdéssel


Almássyéhoz hasonló vélemény a Kárpátaljáról
Az utóbbi idők ukrán oktatási és nemzetiségi politikája igencsak negatívan hat az itt kisebbségben élő nemzetiségekre. Sajnos sok magyar szülő gondolja úgy, hogy ukrán iskolát végzett gyermeke majd jobban érvényesül az életben. Micsoda tévedés! Hisz mindenki anyanyelvén tehet szert alapos tudásra. Anyanyelvén őrizheti meg identitását, ismerkedhet meg az évszázadok során felhalmozott értékekkel. Hogy az érvényesüléshez szükség van az államnyelv elsajátítására is, azt senki nem vonja kétségbe. Viszont azt nem lehet, nem szabad az anyanyelv rovására tenni! Nem ukrán iskolába kell íratni gyermekeinket, ahol elveszítik a gyökerüket, a kultúrájukat, hanem magyar iskoláinkat kellene értelmes, okos gyermekeinkkel még inkább erősíteni, hogy megmaradjon a magyarság itt, a Kárpátok lábánál, hogy száz, ezer év múlva is magyarul szóljon a Miatyánk, hogy megőrizzük és továbbadjuk azokat az értékeket, azt a tudást, amit eleink felhalmoztak, és ránk hagytak. Hogy boldogulhassunk, meg kell tanulni ukránul. De ezt a nyelvet is anyanyelvi iskoláinkban kell elsajátítani.

Forrás: www.karpataljainfo.net
A helyzet jelenlegi állásáról Almássy Kornélt kérdeztük, aki a HírExtrának elmondta: annyi előrelépés tapasztalható, hogy a kormányzat is felismerte a helyzet tarthatatlanságát, Balázs Péter külügyminiszter már jelezte, hogy ez a helyzet komoly problémákat okoz. Érezhető tehát egyfajta kormányzati elmozdulás az ügyben, azonban ez egyelőre még nem hozott eredményt. Kérdésünkre a független képviselő kifejtette, hogy a helyzet nem változott, ugyanazok a problémák továbbra is fennállnak, de legalább a magyar kormány is látja, hogy ez a helyzet veszélyezteti a kárpátaljai magyarság anyanyelvi oktatásának ügyét. Elmondása szerint a helyzet mostanáig sem volt rózsás, hiszen eddig ugyan lefordították az emelt szintű érettségik feladatsorait magyar nyelvre, azok azonban hemzsegtek a fordítási hibáktól.

Almássy Kornél felvetésünkre elmondta: azzal, hogy a fordításokat is megszüntetik, gyakorlatilag kivégzik a magyarság felsőoktatását, az ukrán nyelvtudás problémái miatt. Elmondása szerint nagy probléma, hogy ukránul kérik a felvételiket, az ukrán irodalmi és „hivatalos” nyelv ugyanis, de még mindig kialakulóban van. Még az ukránok egy része sem tud helyesen ukránul beszélni – mondta. El kellene érni – s ebben kellene a magyar kormányzat segítsége –, hogy az „hivatalos” nyelvet ne mint anyanyelvet oktassák a magyarságnak, hanem mint idegen nyelvet, ugyanis ez okozza a problémát.

Diplomáciai eszközök vannak a kezünkben – fogalmazott Almássy, hozzátéve, hogy a magyar diplomáciának adott esetben az orosz diplomáciával is össze kellene fogni. Ezt a döntést nem a magyarság ellen találták ki. Él még ott 10 millió orosz is, más kérdés, hogy ezt a rendszert velük szemben nem tudják érvényesíteni. Ráadásul az új oktatási rendszer először a magyar és a román kisebbséget érintené, s utána az összes többit. Az orosz jön a legvégén, elvileg számukra ezek a követelmények csak egy-két év múlva lennének kötelezőek, más kérdés, hogy Vlagyimir Putyin ellenében ez megvalósulhat-e. Almássy szerint az oroszok megtesznek mindent azért, hogy érvényesítsék az akaratukat. „Magyarországnak szerintem fel kellene venni a kapcsolatokat az orosz diplomáciával, s az Európai Unió, valamint az Európa Tanács fórumaihoz fordulni. Az ukrajnai kisebbségeknek össze kell fogniuk ahhoz, hogy ez az oktatási rendszer ne tudjon megvalósulni” – mondta a képviselő.

Előrelépés nincs, de a jelentőség nagyon nagy

Almássy emlékeztetett: tavaly volt államfői látogatás, s semmiféle előrelépés nem történt ez ügyben, melyet a magyar diplomáciának folyamatosan napirenden kellene tartania. Az ukrajnai magyar nyelvű oktatás problémája olyan súlyú mint a kolozsvári Bolyai Egyetem visszaadása a romániai magyar kisebbségnek, vagy a révkomáromi Selye János Egyetem főiskolává való lefokozása. Göncz Kinga külügyminiszter hozzá nem értése és érzéketlensége miatt erre nem volt esély, most talán, amikor egy szakdiplomata vezeti a magyar diplomáciát talán nagyobb esély van az ügy napirenden tartására, és a reménybeli kormányváltás időpontja is közeleg – mondta.

Kérdésünkre Almássy Kornél kifejtette: a magyar oktatásnak nincsenek lehetőségei Magyarországról, akár kihelyezett karokkal, ugyanis azoknak az ukrán jogszabályok, feltételek szerint kellene működniük, s az állami akkreditációt elnyerniük. Mindez ha meg is valósulna, csak a felsőoktatás problémáját oldaná meg, de az alapprobléma maradna: az általános iskolai képzésben továbbra is anyanyelvként kellene tanulni az ukránt. „Ha legalább könnyű lenne az átjárás a határon, de nem az. A Kárpátalján élő magyarsággal iszonyatos módon ki van szúrva, esély nincs arra, hogy az Európai Unióhoz csatlakozzanak, s arra sincs sok esély, hogy az ukrán gazdasági és társadalmi életben jelenlévő oligarchikus rendszerben változás fog elő állni. A helyzetük nagyon nehéz” – mondta az országgyűlési képviselő. – Gazdasági és diplomáciai úton kell segíteni őket minden erővel, hogy segíteni tudjuk a magyarság Kárpátalján történő megmaradását és gyarapodását.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását