2024. május 18. - Erik, Alexandra

Az önkormányzatok nem akarnak APEH beszedést

Tiltakoznak az önkormányzatok az iparűzési adó beszedésének helyi szintről az APEH hatáskörébe adása ellen - mondta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke az MTI-nek csütörtökön.
2009. június 18. csütörtök 13:54 - HírExtra
A törvényjavaslat sérti az önkormányzati autonómiát, és a korábbi tapasztalatok alapján nem kizárt, hogy a központi szervek által beszedett adóból, az ígéretek ellenére sem érkezik vissza időben a teljes összeg az önkormányzatokhoz, ami súlyos finanszírozási, likviditási gondokat okozhat a politikus szerint.

Azért is ésszerűtlen a javaslat, mert az iparűzési adó beszedéséhez szükséges információk nagy része helyben áll rendelkezésre, ezért a helyi szervek ennek a feladatnak az ellátására sokkal alkalmasabbak - mondta Gémesi György.

Kedden az önkormányzati szövetségek elnökeiből alakult Önkormányzati Szövetségek Konzultatív Tanácsa elfogadott egy közös nyilatkozatot, mely tartalmazza többek között azt, hogy "Az önkormányzati szövetségek nem értenek egyet - az önkormányzatiság alapértékével ellentétesnek tartják -, hogy az iparűzési adó beszedését a kormányzat az APEH hatáskörébe kívánja helyezni".

A kormányszóvivő szerdán azt közölte: a kormányzat szándéka, hogy az önkormányzatok továbbra is megkapják a bevétel 100 százalékát. A változás csupán annyi, hogy a beszedés feladatát nem az önkormányzati adóhatóság, hanem a központi adóhatóság végzi el.

A javaslat szerint szabályozzák azt is, hogy az APEH hogyan utalja át márciusban és szeptemberben az előlegeket, valamint milyen elszámolási formában zárja le az adóévet decemberben és májusban. Ennek az a lényege, hogy az önkormányzatok semmiképpen sem juthatnak kevesebb pénzhez, mint amennyi iparűzési adót befizetnek a vállalkozók.

A tervezett szabályozás eredménye, hogy a központi költségvetés az iparűzési adó tekintetében előfinanszírozást biztosít az önkormányzatok számára, mivel elsősorban az előlegfizetésnél nem a befizetett, hanem a bevallott összegeket utalja az APEH, s csak később korrigál - közölte szerdán Szollár Domokos.

A közterhekkel kapcsolatos törvényjavaslatról, amely az iparűzési adó központi beszedéséről is rendelkezik, június 29-én dönt a parlament.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását