2024. április 29. - Péter

Végvári várfesztivál

Három helyszínen, a Nógrád megyei Somoskőn és Salgón, valamint a szlovákiai Füleken rendezik meg a hatodik Várfesztivált június 21. és 28. között; a programot a zene uralja, de színjátszás, tánc és nemzetközi sportrendezvény is kíséri.
2009. június 17. szerda 14:20 - HírExtra
Civil kezdeményezésre 2004-ben olyan művészeti fesztivált akartak létrehozni hagyományteremtő szándékkal, amely minél jobban kihasználja a turisztikai adottságokat. A helyszínek kiválasztását eldöntötte a három történelmi jelentőségű végvár közelsége - mondta Torják Vilmos szervező, a Salgótarjáni Kamarazenekar Egyesület vezetője szerdán a nógrádi megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón.

Az idei Várfesztivált Somoskő várában nyitják meg vasárnap, itt Béke Csaba lantművész adja elő Balassi Bálint énekelt verseit, majd a Füleki Vármúzeumban a Haydn Barytontrió hangversenyére kerül sor.

A zenei programok sorában lesz kertmuzsika a Budapest Saxophone Quartettel és a Cantabile Nőikarral, valamint az est vendégével, Vukán Györggyel. Bemutatkozik George Kerr (alias Kéri György) skótdudás, a Rév együttes szentivánéji műsort ad, világzenével lép fel az Ektar együttes, keleti varázslatot visz Nógrádba és dél-Szlovákiába a Calcutta Trió és az indiai Sandhyadipa Kar, megrendezik a Fiatal Muzsikosok Fórumát, és egyházzenei koncertet ad az ipolybalogi Szent Korona Kórus.

Régi idők táncait mutatja be a Renaissance Consort-Pavane Táncegyüttes, a Mátraszelei Amatőr Színjátszók Köre Nádassy László és Rejtő Jenő Jutalomjáték című darabját adja elő, a losonci Kármán József Színház pedig a Tanulmány a nőkről című előadással lép színpadra.

Az események sorában rendezik meg Somoskő sportpályáján 24-én a 22. Nemzetközi Ugrógálát.

Székyné Sztrémi Melinda, Salgótarján polgármestere beszámolt arról, hogy a vasárnapi megnyitón a somoskői Csengődi Ottó makettjeit mutatják majd; az alkotó természetes anyagokból, mohából készítette el Somoskő, Salgó, Ajnácskő és Fülek várának kicsinyített másait.

A fesztivál egyik helyszínét, a füleki várat 1993-ban nyitották meg a nagyközönség előtt, és az utóbbi években 10 millió szlovák koronát költöttek rá - mondta Agócs József, Fülek város polgármestere.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását