2024. május 5. - Györgyi

Tőkés újabb besúgok nevét hozta fel

Újabb besúgók nevét hozta nyilvánosságra a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) kebelén belül Tőkés László püspök, európai parlamenti képviselő.
2009. június 15. hétfő 15:06 - HírExtra
Az MTI bukaresti irodájába is eljutott közlemény szerint - amelyről hétfőn az erdélyi Krónika is tudósított - Tőkés László hétvégén tartott nagyváradi sajtótájékoztatóján tette ezt a bejelentést. Elmondta: bár a KREK vezetői régóta sejtették Bátori Gyula volt gencsi lelkipásztorról, hogy besúgó volt, a Securitate Irattárát Vizsgáló Tanács (CNSAS) most hozta nyilvánosságra a Kovács Ferenc álnéven jelentő ügynök valódi kilétét.

Az egyházkerület munkatársai két évvel ezelőtt indítványozták a lelkészek átvilágítását. A titkosszolgálati adattárból kapták meg olyan dokumentumok másolatait, amelyek szerint mások mellett Bátori Gyula gencsi lelkész is besúgó volt, sőt állítólag még a rendszerváltás után is írt jelentéseket lelkésztársairól.

Egy másik besúgónak bizonyult személy, Fazakas Sándor a megtévesztő Herman (dr. Hermán M. János egyházkerületi előadó-tanácsos nevére emlékeztető) álnéven jelentett egészen 1991-ig - olvasható a lapban. Őt elsősorban külföldre vándorolt magyarok megfigyelésére szakosították. A lap szerint talán legsokkolóbb dr. Bartha Tibor főorvos ügye, aki Tőkés László húgát vette feleségül, és már a lakodalomból jelentett Stelian álnéven a Tőkés családról.

Az egyházról szóló szekusdossziékat egy szegedi egyháztörténész, Molnár János a KREK-től függetlenül tanulmányozta, és hamarosan könyvsorozatot is megjelentet ezekről, Szigorúan ellenőrzött evangélium címmel. Az első kötet akár egy héten belül is bemutatásra kerülhet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását