2024. május 22. - Júlia, Rita

Netanjahu, a békeromboló

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök szerint vasárnapi beszédével az izraeli miniszterelnök "lerombolta" a közel-keleti béke lehetőségét.
2009. június 15. hétfő 15:13 - HírExtra
Senki sem támogatja ezt a felhívást, sem Egyiptomban, sem máshol" - jelentette ki az egyiptomi államfő egy katonai ceremónián. Kijelentése azért is figyelemre méltó, mert összesen két arab ország kötött békeszerződést Izraellel: Egyiptom és Jordánia.

A hétfői szíriai napilapok élesen bírálták Netanjahu beszédét, és úgy vélték, hogy az visszavetette a térséget a közel-keleti béketárgyalások előtti korszakba.

"Netanjahu beszéde megtorpedózott minden békére tett erőfeszítést" - hirdette szalagcímében a nagy példányszámú al-Vatan című újság. "Netanjahu megerősítette, hogy elutasítja az arab békekezdeményezést, és az ENSZ Biztonsági Tanácsának a közel-keleti békére vonatkozó összes kezdeményezését és határozatát" - írta a kormánypárt szócsövének tartott al-Baasz című újság. "Izrael, úgy tűnik, messze van attól, hogy a békéről gondolkodjon" - írta az asz-Szaura című hivatalos napilap, és bírálta, hogy Izrael elutasítja a ciszjordániai zsidó telepek bővítésének befagyasztását, nem hajlandó tárgyalni Kelet-Jeruzsálem jogállásáról és nem ismeri el a palesztin menekültek visszatérési jogát eredeti lakóhelyükre. A beszédből kiderült, hogy "hiábavaló bármiféle változást várni Netanjahu vagy az izraeli kormány programjában", az izraeli kormányfő csak húzni akarja az időt - hangsúlyozta a lap.

"Az Egyesült Államok, amely a békéért munkálkodik, ma két lehetőség között választhat: visszavonulhat és fenntarthatja a válságokkal tarkított status quót, vagy felelősségét vállalva arra késztetheti az izraelieket, hogy komolyan folytassanak párbeszédet a béke és a biztonság megteremtéséről". Washingtonnak "világosan ki kell mondania, hogy a béke nem egy képzeletbeli lehetőség, hanem a stabilitás gyakorlati követelménye" - tette hozzá az asz-Szaura, amely szerint Netanjahu vasárnap mindössze a korlátozott önkormányzás lehetőségét ajánlotta fel a palesztinoknak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását