2024. április 29. - Péter

Cseh reagálás a Jobbikra

Jirí Paroubek, az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke felszólította Jan Kohout cseh külügyminisztert: hívja fel a magyar kormány figyelmét azokra a szerinte veszélyes nézetekre, amelyeket a Jobbik Magyarországért Mozgalom terjeszt.
2009. június 15. hétfő 22:44 - HírExtra
A volt cseh kormányfő Szegedi Csanádnak, a Jobbik európai parlamenti (EP) képviselőjének szombaton elhangzott kijelentésére reagált. Szegedi egy rendezvényen a trianoni határok felszámolását és a Benes-dekrétumok megszüntetését követelte. "A CSSD szükségesnek véli hangsúlyozni, hogy ezek a követelések következményeikben veszélyeztetik Közép-Európa stabilitását, nemzetiségi feszültség veszélyét keltik, zavarják a jó együttműködést és szomszédságot" - jelentette ki Paroubek Prágában.

A II. világháború után kiadott Benes-dekrétumok alapján a korabeli Csehszlovákiában gyakorlatilag kollektív háborús bűnösnek nyilvánították a németeket és a magyarokat, elvették állampolgárságukat, mintegy hárommillió szudétanémetet kitelepítették Csehországból. A szlovákiai magyarok egy részét Csehországba deportálták, kikényszerítették a magyar-csehszlovák lakosságcserét, anyanyelvük, nemzetiségük megtagadására kényszerítették a magyarokat. Prága és Pozsony a mai napig ragaszkodik a Benes-dekrétumok érvényességéhez.

Paroubek úgy látja, hogy Európában egyre inkább erőre kap a jobboldali radikalizmus és szélsőség. A cseh szociáldemokraták ezért szükségesnek tartják, "hogy a felelős demokratikus politikai pártok és kormányok találjanak magukban erőt, és azonnal lépjenek fel ellenük, amíg nem késő".

Szegedi Csanád nyilatkozatát már vasárnap élesen bírálta a Szlovák Nemzeti Párt (SNS). Anna Belousovová, az SNS első alelnöke bejelentette: az SNS az Európai Parlamentben olyan határozat elfogadását fogja kezdeményezni, amely elutasít bármiféle határmódosítást, elutasítja a szélsőséges jelenségeket. A mértékadó szlovák sajtó az SNS-t is a szélsőséges pártok közé sorolja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását