2024. május 16. - Mózes, Botond

A KDNP kiváncsi a mávos hálókocsik sorsára

A MÁV-Start több milliárd forint értékű, tíz hálókocsijának tisztázatlan körülmények közötti holland kézre kerülését tette szóvá hétfői sajtótájékoztatóján Molnár Béla kereszténydemokrata képviselő.
2009. június 15. hétfő 11:52 - HírExtra
A tíz hálókocsi ismeretlen indokok és ismeretlen szerződés alapján került egy holland céghez. Az erről szóló német nyelvű szerződést, még a jogászi szakvélemény elkészülte előtt, Jenei Dénes írta alá a MÁV-Start képviseletében, aki nem is tud németül - mondta el az ellenzéki képviselő.

Az érintett hálókocsikat 1985-ben építették, a vasúti forgalomban középkorú járműnek számítanak. Könyv szerinti értékük 23 millió forint körül van darabonként, de a használati értékük ennél jóval magasabb, jelenleg egy ilyen kocsi beszerzése 250-350 millió forint körül van.

Molnár Béla elmondta, hogy a holland cég mára felszámolás alá került, és a biztos a rendelkezésére álló iratok alapján lefoglalta a MÁV-hálókocsikat is, melyek összértéke becslések szerint eléri a 2-3 milliárd forintot.

Ezek a hálókocsik a nyári menetrendben Marosvásárhely-Brassó, Thessaloniki és Split vonalakon közlekedtek, így nem tudni, most itt milyen hálókocsikat állítanak be.

A holland biztos kölcsönadná a kocsikat a MÁV-Startnak, azzal a feltétellel, hogy kérésre azonnal vissza kell őket vinni Hollandiába - jegyezte meg a képviselő, aki szerint a hálókocsikat akár végleg elveszítheti a vasúttársaság.

A kereszténydemokrata politikus elmondta, a szerződést nem látták, információik szerint Tömpe István üzleti vezérigazgató-helyettes begyűjtötte a papírokat, és egy páncélszekrénybe zárta azokat.

Molnár Béla szerint felmerül a kérdés, hogy egy értékesítési vezető hogyan írhat alá egy ilyen szerződést úgy, hogy a jogászok véleményét meg sem várja, tartalmát pedig nem ismeri. Hogy lehet ilyen struktúrát létrehozni, miért nem működik az ellenőrzés, miközben a MÁV egy olyan centralizált csoport képét mutatja, ahol még "egy radírt sem lehet beszerezni a vezérigazgató egyetértése nélkül?" - sorolta kérdéseit.

A kereszténydemokrata politikus szerint járatritkítások helyett az ilyen és ehhez hasonló ügyekből adódó veszteségeket kellene elkerülni. "El a kezekkel a vonatoktól, tiszta, átlátható vasúti közlekedésre van szükség!" - szólította fel a kormányt Molnár Béla.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását