2024. május 19. - Ivó, Milán

Az ország háromnegyede előrehozott választásokat akar

A britek csaknem háromnegyede előrehozott választást akar, és jelentős többségük Gordon Brown miniszterelnök távozását is szeretné még a következő választások előtt.
2009. június 14. vasárnap 15:29 - HírExtra
Az 1997 óta kormányzó Munkáspárt - a brit baloldal vezető ereje - történetének egyik legnagyobb vereségét szenvedte el a brit EP-választásokon: országosan 16 százalék alatti, a párton belül is katasztrofálisnak minősített szavazatarányt ért el, és ezzel a harmadik helyre szorult. A Labourt még a brit EU-tagság feladásáért kampányoló párt, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) is megelőzte.

A The Sunday Times című tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lap megbízásából elvégzett új közvélemény-kutatás szerint a brit választók 73 százaléka idő előtti választások kiírását pártolja. A válaszolók 49 százaléka szerint azonnal, 24 százalékuk szerint ősszel kellene megtartani a parlamenti választásokat, és csak 20 százalék mondta azt, hogy a jelenlegi kormánynak most már ki kellene húznia mandátuma lejártáig, vagyis 2010 tavaszáig.

A YouGov közvélemény-kutató cég által készített felmérés szerint a brit választók 60 százaléka szeretné, ha a Labour-kormányt két éve vezető Brown nem várná meg a következő választásokat, hanem előbb lemondana.

A miniszterelnök ellen a már a súlyos EP-választási vereség előtt szervezkedés indult a Munkáspárt alsóházi padsoraiban és a kormányon belül is. Több vezető kabinettag látványosan lemondott éppen a voksolás előtti napokban. Egyikük - példátlan módon - a brit sajtóban közzétett nyílt levélben távozásra szólította fel Brownt is, mondván: ha marad a párt és a kormány élén, azzal nem csökkenti, hanem növeli a konzervatív ellenzék győzelmi esélyeit a következő parlamenti választásokon. Brown azonban az EP-választás utáni napon viszonylag sima kormányátalakítást hajtott végre, amivel stabilizálta helyzetét, és nem sokkal utána támogatást kapott a Munkáspárt képviselőinek nagy többségétől is.

Számos elemző azonban valószínűsíti, hogy a Labour őszi éves kongresszusán újabb lázadás törhet ki a kormányfő eltávolítása érdekében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását