2024. május 2. - Zsigmond

Az MSZP kompromisszumos megoldást kér

Az egri önkormányzat MSZP-frakciója felszólítja Eger és Heves megye vezetését, hogy találjanak kompromisszumos megoldást az egri kórház közös üzemeltetésére - közölte pénteken sajtótájékoztatón a frakció vezetője.
2009. június 12. péntek 12:25 - HírExtra
Pál György üdvözölte, hogy a megye és a város között megkezdődött tárgyalások nyomán körvonalazódik egy a kórház fenntartására közösen alakítandó gazdasági társaság létrehozásának lehetősége, azt követően, hogy csőd közeli helyzetbe került az intézményt jelenleg működtető HospInvest Zrt..

A politikus ugyanakkor hozzátette: a város jobboldali vezetése veszélyezteti a megállapodást azzal, hogy tárgyalási alapnak nem tekinthető, ultimátumszerű feltételeket állít a szocialista vezetésű megyegyűlés elé.

Mint elmondta, az egri vezetés álláspontja szerint a jövőben egy olyan, a megye és a város által közösen létrehozandó gazdasági társaságnak kellene működtetnie az intézményt, amelyben egyenlő tulajdonosi aránnyal rendelkezik a két fél. Ugyanakkor a várost illetné meg a kórház első számú vezetőjének kinevezési joga - ismertette a frakcióvezető.

Kitért arra: Habis László, a település polgármestere (Egri Lokálpatrióta Egylet) azt is közölte, hogy csupán a tulajdoni arányokban látnak lehetőséget a kompromisszumra, az intézményvezetést illetően nem. Pál György szerint ez utóbbi ultimátum és akadálya lehet a megegyezésnek.

A frakcióvezető viszont pozitívumként értékelte, hogy a város az "együtt sírunk, együtt nevetünk" elv alapján világossá tette: a tulajdonosi hányad arányában vállalná a veszteségek finanszírozását, illetve a fejlesztésekhez szükséges önrész biztosítását is.

Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az intézmény havonta 50 -100 millió forint veszteség mellett működik, ami azt jelenti, hogy a két önkormányzatnak évente a legkevesebb 600 millió forintot kellene biztosítania ennek pótlására.

Közlése szerint Eger költségvetésében nem lát forrást egy 50 százalékos tulajdonrész esetén a 300 millió forint kifizetésére. Mindazonáltal kifejezte reményét, hogy a betegellátás biztosítása, a kórház körül megvalósuló politikai béke és az elmúlt időszakban jelentős mértékben javuló szakmai színvonal megtartása érdekében mégis megegyezésre jut a két önkormányzat.

Pál György kérdésre válaszolva úgy vélekedett, hogy a kialakult helyzetben a megye felbontja a HospInvesttel a kórház vagyonkezelésére kötött szerződést és ehhez megvan a jogi alapja is. Vagyis, amennyiben nem jön létre megállapodás, rá lesz kényszerülve arra, hogy önállóan alapítson társaságot a kórház üzemeltetésére. Ugyanakkor a kórházigazgatói posztra nyílt pályázat kiírása szükséges - mondta a frakcióvezető.

A HospInvest Zrt. 2008. november 1-je óta működteti az egri kórházat, ám ez év április 3-án bejelentette, hogy csődvédelmet kér, miután a bank hiteltartozás fejében leemelt a számlájáról több mint egymilliárd forintot.

Időközben a hatvani önkormányzat már felbontotta a HospInvesttel kötött, a helyi kórház üzemeltetésére vonatkozó szerződést, míg Gyöngyöstől - ahol ugyancsak a cég a működtető - a hónap végéig kapott haladékot a társaság.

A Heves Megyei Önkormányzat június 26-án tartja következő ülését. A várakozások szerint a tanácskozás napirendjén szerepel majd az egri kórház vagyonkezeléséről szóló szerződés felbontása is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását