2024. április 19. - Emma

MSZP-MDF-SZDSZ koalíció!?!

A belpolitika hatalmas mocsarában komoly változások készülődnek. Az EP-választás nyomán minden megmozdult a nagy magyar ingoványban, ahol egyre inkább úgy tűnik, Bokros Lajos lesz az egyik főkavaró.
2009. június 11. csütörtök 08:10 - Pénzes Dávid
Bokros Lajos lett az MDF erős embere. Akár tetszik, akár nem. És bizony sokaknak nem tetszik, hiszen Bokros nem is MDF tag. Mégis beszólt néhány tősgyökeres fórumosnak, hogy ugyan menjenek már innen, ha nem jön be nekik a Dávid Ibolya által képviselt politika.

Ez az epizód nemcsak az MDF átalakulásának a kezdete lehet, de ha nem vigyázunk, akár a teljes magyar belpolitikába bekavarhat. Ennek oka pedig természetesen az EP-választás végeredménye: következményeit még lehetetlen pontosan felmérni, ám az látszik, hogy a kispártok csatározásai és esetleges szövetségei lesznek a közeljövő meghatározó eseményei.

Jöjjön, aminek jönnie kell?


Idézet Dávid Ibolyától és Fodor Gábortól
1.A Magyar Demokrata Fórum támogatja a Reformszövetség által bemutatott javaslatcsomagot, a testület válságkezelő terve ugyanis számos ponton megegyezik az általunk javasolt programmal.
2. Az SZDSZ jó tárgyalási kiindulópontnak tartja a Reformszövetség javaslatait. A javaslatok alkalmasak lehetnek arra, hogy Magyarországon újra beinduljon a fenntartható növekedés, és a válságból lehetőség legyen.
Ha pedig ezt elfogadjuk, akkor látható, hogy az MDF Bokros Lajossal nemcsak új erőre kapott, de akár át is pozícionálhatja magát egy Bokros által fémjelzett útra. Ez pedig egy neoliberális közgazdásznál nem lehet más, mint a liberalizmus felé való kacsintgatás. És itt jön a képbe a ronggyá vert SZDSZ.

Mert nekik nagyon sürgősen ki kell találni valamit, ha szeretnének abból élni, amiből az elmúlt években már megszedték magukat. Fodor megy a süllyesztőbe, Kóka nem vállalja, ám bárki is jön helyette, két lehetősége van. Vagy egy teljesen más útra tereli a pártot – aminek logikusan az lenne a végeredménye, hogy hagyja bedőlni az MSZP kormányt és a szocialistákat is, és új választást sürget. Ám ekkor magát is bedönti.

A másik lehetőség, hogy szövetséges(eke)t keres. Ezt megtalálhatja a se veled se nélküled MSZP-ben. Ez azonban újabb csúfos bukást hozhat. És lehet hogy most már az MSZP nem menne bele egy olyan koalícióba, ahol a partner alig két százalékot tud hozzátoldani az amúgy is bizonytalan sikerhez.

MDF


Az MDF tehát a megoldás. A liberálisok sosem titkolták, hogy Bokros Lajos számukra teljes mértékben elfogadható személy. Ez pedig egy olyan kényes helyzetben, amibe most kerültek, akár elegendő is lehet a partnerváltásra. Az MDF számára nem létkérdés a liberálisokkal való megegyezés, hiszen minden közvélemény-kutató (revideálva korábbi EP-választások előtti álláspontját) az MDF parlamentbe való bejutását majdnem biztosra veszi. Nincs tehát miért belecsimpaszkodnia Dávid Ibolyának az SZDSZ kezébe, ráadásul nem is nagyon tudja kié is az a kéz most.

Ám ettől függetlenül nem elképzelhetetlen, hogy a Jobbik előretörése és a Fidesz közös (MDF, SZDSZ és természetesen MSZP általi) gyűlölete összehozza a két pártot. Az erősödés az MDF-nek sem árt.

Sőt, a legvadabb dolog az lenne, ha az MSZP is beszállna a hintába. Hiszen a friss eredmények alapján esélye sincs megfogni a Fideszt, ám az Orbán-hisztériát meglovagolva és a két másik párttal szövetségre lépve akár lehet is keresgélni valamit a következő választáson.

Az MSZP számára amúgy sem lenne túl nagy megerőltetés, ha az MDF felé keresgélné a szövetségeseit, hiszen nem egyszer sikerült a fórumos képviselőket meggyőzni egy-egy törvény elfogadtatásáról. Az MDF pedig éppen Bokros személye miatt (aki egy szocialista kormány minisztere volt) fogadhatja el az ajánlatot. Főleg, ha kiebrudalják azokat az MDF-eseket, akiknek Bokros személye eleve zavaró.

Fortyogunk


A belpolitikai mocsár egyre jobban fortyog, és valójában nem lehet pontosan tudni kiket fog lehúzni és kiket vet helyettük a felszínre. Egy azonban biztos, az egész bugyogásnak nem lesz valami jó szaga.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Reménység
2009. június 13. 19:23
Egy ideje könnyen belátható, az SZDSZ, az újjáválasztott parlamentből kiesve, nem lesz képes kellő védelmet nyújtani a regnáló rezsim, vádemeléstől fenyegetettjeinek. . .

A HIT tagjai és szimpatizánsai, az elmúlt időszakok választásain "tudathasadásos" állapotban tudták csak támogatni a hitelveikkel ordítóan ellentétes nézeteket valló SZDSZ-t.

Az MDF Bokros Lajossal nemcsak új erőre kapott, de akár át is pozícionálhatja magát egy Bokros által fémjelzett útra.

Bokros Lajos a HIT gyülekezetében tett látogatása és előadása után kapott új erőre.
(Az MDF – a gyülekezet vezetői befolyásolta szavazók segítségével – több tízezer szavazatot kaphatott.)

malkom
2009. június 12. 10:54
Szerintem anolyan népfrontra lenne szukseg a Fidesz elleneben, akarcsak Szlovakiaban tortent annakidejen Mecsiar elleneben, aki szinten szelsosegesen demagog politikajaval tul sok susu embert hoditott el. A Jobbik nyilvanvaloan sajat magat fogja legyozni, mert bunkok vezetik, mint altalaban a szelsos partokat.
dudva
2009. június 11. 12:50
Te angela! Szerinte azok a pártok, akiket éltetsz, kivéve a LMP-t, mit művelne ha 6alomra kerülne? Az orbáncék 2 választáson elbuktak, rengeteg népszavazásos dolgon elbuktak, ezek után azzal, hogy mindenféle mocskolódással maguk mellé édesgettek több 100-ezer embert, rögtön ők lettek a +mentők?
A másik állat csürhe szét veri az országot, és ők akarnak dirigálni? Ellenzik az Uniót, mégis van pofájuk képviselőt küldeni? Ezektől vársz javulást? Ébredj már fel!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását