2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Pályára állunk vagy feléljük a jövőt?

A Magyar Köztársaság 2010-es költségvetését még be sem nyújtották az Országgyűlésnek, a pártok vezető politikusai azonban már most is képesek markáns véleményt mondani róla. Ön kinek hisz?
2009. szeptember 7. hétfő 07:59 - Kesjár Norbert
A sajtóban „meglebegtetett” egy-két információra – főleg Bajnai hármas kőbe vésett számára – alapozva a konkrét költségvetési számok ismerete nélkül is képesek voltak a legnagyobb ellenzéki párt politikusai arra, hogy máris borzasztónak, tragédiának, reménytelennek tartsák azt.

Válságkezelés mindenek felett

Az egy évre kormányzást vállaló Bajnai-kabinet elsődleges célja a világgazdasági válság kezelése. Az eddigi intézkedéseik olyan „tűzoltás”-jellegűek voltak, amelyekkel rövidtávon sikerült stabilizálni a költségvetés helyzetét. Ezt nagyon komoly megszorító intézkedésekkel (elsősorban az állami intézmények és az állami támogatások megnyirbálásával) és az IMF-hitelekkel érték el.

A következő év költségvetését is ennek jegyében tervezik meg. Bajnai Gordon a szocialisták legutóbbi kongresszusán elmondta: három számot akar „kőbe vésni”. A 3,8 százalékos költségvetési hiányt, a 120 milliárdos önkormányzati forráselvonást és a 40 milliárd forintos megszorítást a közösségi közlekedésben (ez elsősorban a MÁV-ot érinti). Ezekhez a számokhoz ragaszkodik a kormányfő. Ez azt jelenti, hogy ezeket nem tekinti tárgyalási alapnak, így megváltoztatásukra (kormánybuktatás nélkül) elvileg nincs mód.

A tervezet ismeretében Bajnai Gordon már meg is tartotta az első rendkívüli kormányülését. A kormányfő szavai szerint „a jövő évi költségvetés több puszta takarékosságnál, az adócsökkentésről, a közbiztonságról és a munkáról szól. A válság még tart, ezért folytatni kell a válságkezelést, az elért eredmények megszilárdításáért, a növekedés újraindításához további takarékosságra van szükség”.

Ezek világos szavak. Bajnai igyekszik fenntartani kormánya szakértői imázsát, ezért most is le akarta szögezni: nem lesz választási (osztogató) költségvetés. Sőt! Bajnai ezúttal továbbment: „lesznek helyzetek, amikor az egyébként jogos igényekre is nemet kell mondani, mert nincs rá pénz, és sok részérdekek sérül, hogy összességében a közérdek érvényesüljön”. Azaz: ez a költségvetés vélhetően elég sok embernek fog „fájni”.

Kérdés, hogy az elengedhetetlen takarékossági intézkedések (vagy megszorítások) mennyire fogják éreztetni a hatásukat mindennapi életünkben? Bajnai szerint például az önkormányzatok sikeresen vehetik az akadályt, mert azok a forráscsökkentés mellett „kevesebb pénzből, de nagyobb gazdálkodási szabadsággal és kevesebb feladattal dolgoznak majd”.

Persze, lesznek olyan területek, amelyekre több pénzt fognak költeni. A kormányfő ígérete szerint ilyen lesz a rendőrség, de több pénz jut munkahelyteremtésre (pontosabban az Út a munkához programra) is.

A költségvetésben azonban nemcsak a jövő évre gondolnak, hanem megkezdenek egy olyan átalakítást is, amely biztosan el fog húzódni a következő évekre is. Ha hihetünk a kormányzati kommunikációnak, ezúttal a közösségi közlekedés teljes átalakításának is nekilátnak, ettől első lépésben (jövőre) 40 milliárd forintos megtakarítást remélnek.

A héten tehát elkészült a költségvetési törvény tervezete, amelynek a számai még nem nyilvánosak, így maga a költségvetés egyelőre nem ítélhető meg. Legalábbis a HírExtra által megkérdezett gazdasági szakember szerint. Mást gondolnak ugyanakkor a legnagyobb ellenzéki párt politikusai…

Fidesz: vesztesek leszünk

A Fidesz vezető politikusai – nem meglepő módon – Bajnai álláspontjával teljesen ellentétesen ítélik meg a tervezett költségvetési törvényt. Navracsics Tibor frakcióvezető és Varga Mihály alelnök is hangsúlyozták: „a költségvetés vesztese Magyarország”. Varga úgy véli, hogy a kormány a mostani tervezetével a „gyurcsányi politikát” folytatja, ami fideszes berkekben annyit tesz, hogy csupán megszorításokat eszközöl és kivérezteti a már eddig is nagy terhet cipelő intézményeket (elsősorban az önkormányzatokat).

A fideszes politikusok szerint ez a költségvetés sehová sem vezet és teljes reménytelenséget hoz Magyarország számára. Varga Mihály szerint a költségvetéssel elsősorban az IMF-nek akar üzenni a kormány, Navracsics Tibor szerint azonban a „kőbe vésett adatok közül egyik sem valósul meg”.

Navracsics kimondta az ítéletet is: „ez a jövő felélésének és a megsemmisítésének a költségvetése”.

Tényleg ennyire rossz lesz?

A költségvetési adatok konkrét ismerete nélkül eléggé nehéz eldönteni, hogy végül milyen is lesz a költségvetés, viszont azt már nagyjából tudhatjuk, hogy mire is számíthatunk. A több szektort érintő elvonásokat bizonyosra vehetjük, a kérdés csak az, hogy ezek mennyiben fogják megzavarni a különböző intézmények, illetve az egyes ellátórendszerek működőképességét.

Azt látnunk kell, hogy a gazdasági stabilitás és az ország iránti bizalom visszaszerzése elemi érdeke Magyarországnak. Ez azonban nem teljesíthető úgy, ha elviselhetetlenné teszi az állampolgárok életét a megszorítás mértéke. Ugyanis az magyar emberek számára az alapvető szolgáltatások biztosítása alkotmányos kötelezettsége az államnak.

Valószínűleg – a Bajnai által elmondottakra alapozva – nem lépi át ezt a tűrőképességi határt a forrásmegvonás, viszont azzal is tisztában kell lennünk, hogy ilyen költségvetés nem készíthető még egyszer. A következő – 2011-es – költségvetésben azonban muszáj lesz meglépni az alapvető elosztó-rendszerek reformjait, mert azok hiányában tényleg feléljük a jövőnket.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását