2024. április 29. - Péter

43 millió dollárba került Obama beiktatása

Az Egyesült Államok első afroamerikai elnökének, Barack Obamának a beiktatása 43 millió dollárba (8,8 milliárd forint) került - közölte a főváros.
2009. június 10. szerda 11:50 - HírExtra
A szövetségi kormány teljes egészében fedezte Washington D.C.-nek a január 20-i eseménnyel kapcsolatos kiadásait.

Adrian M. Fenty polgármester elmondta, hogy ez volt a legnagyobb szabású rendezvény, amelynek az amerikai főváros valaha is otthont adott. A beiktatási ünnepség 2 millió embert vonzott Washingtonba.

A 43 millió dollár csaknem a két és félszerese annak az összegnek - 17,5 millió dollárnak -, amelyet George Bush elnök második, 2005-ös beiktatására költöttek. Akkor több mint 6 millió dollárt a főváros maga fizetett ki a rendőri biztosításra és egyéb szolgáltatásokra.

Január 16. és 21. között összesen 240, a beiktatással kapcsolatos eseményt rendeztek Washingtonban. A beiktatási beszéd helyszínéről, a National Mall sétányról, illetve a parádé útvonala mellől 500 vészhívást kaptak a hatóságok. Több mint 200 embert szállítottak kórházba rosszullét vagy könnyebb sérülés miatt, az ünnepséghez kapcsolódóan haláleset azonban nem történt, és senkit nem vettek őrizetbe.

A főváros közleménye szerint a január 20-i ceremónia biztonságos megrendezésében - a részvevőkkel való kommunikálásban a beiktatás előtt és alatt - fontos szerepe volt annak, hogy a hatóságok éltek az olyan, részben mobiltelefonon is elérhető internetes közösségi oldalak, mint a Facebook és a Twitter adta lehetőségekkel.

Kisebb fennakadások azonban előfordultak. A hatóságok például nem tudtak időben tájékoztatni a program utolsó pillanatokban történt változásairól. Így fordulhatott elő, hogy több ezren, akiknek bár volt jegyük, nem jutottak be az ünnepségre, mert a rendőrök rossz helyre irányították őket - írta a The Washington Times.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását