2024. május 5. - Györgyi

Mindenki tiszta a Hankook-ügyben

Befejeződött a Hankook gumiabroncsgyár telkének értékesítésével kapcsolatos nyomozás; az ügyben nem történt gyanúsítás - közölte az MTI-vel a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője kedden.
2009. június 9. kedd 21:25 - HírExtra
Fazekas Géza tájékoztatása szerint a nyomozó főügyészség érdemi döntéséről először a feljelentőt, Dorkota Lajost, Dunaújváros fideszes alpolgármesterét értesítették.

A több mint két éve tartó, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt indult nyomozás a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon kezdődött, a Fejér Megyei Főügyészség felügyelete alatt a Nemzeti Nyomozóirodánál folytatódott, s a Központi Nyomozó Főügyészségen zárult.

Dorkota Lajos idén áprilisi sajtótájékoztatóján azzal összefüggésben, hogy ismeretlen tettes ellen 22 hektárnyi föld áron alóli értékesítésének gyanúja miatt tett feljelentést 2007 márciusában, azt mondta: az önkormányzat értékén alul apportálta az érintett földterületet egy magántársaságba, a Pentele Projekt Kft.-be, amely azt egy héttel később jelentős haszonnal továbbértékesítette. Ezzel a becslések szerint mintegy 600 millió forint kár érte a dunaújvárosi önkormányzatot.

A város közgyűlése a szervezeti és működési szabályzatot módosítva Kálmán András szocialista polgármestert bízta meg a földértékesítési eljárás lefolytatásával - mondta el Dorkota.

Kálmán András a sajtótájékoztatót követően az MTI-nek cáfolta, hogy Dunaújváros önkormányzata veszteséget szenvedett volna el a földterület értékesítésével, a tulajdonában levő mezőgazdasági területért ugyanis akkora összeget kapott, mint a többi földtulajdonos, továbbá a dél-koreai Hankook által fizetett iparűzési adó 70 százalékát kapja(30 százalék pedig Rácalmást illeti, amelynek határában felépült az üzem.)

Az ügylet magyarázataként elmondta: a Hankook az általa igényelt infrastruktúrával, kemény kötbérekkel szigorított, szoros határidőket megjelölve akarta megvenni a területet, az önkormányzatnak pedig nem volt pénze az infrastruktúra kiépítésére, ezért a kockázat elkerüléséért kilépett a projekttársaságból, amelybe előzetesen apportálta a tulajdonában levő földet. A projekttársaság bankhitelből finanszírozva a munkálatokat, eleget tett a gyár feltételeinek.

"Szerződésekkel, iratokkal alá tudom támasztani a döntés törvényességét, ok- és célszerűségét" - mondta áprilisban az MTI-nek Kálmán András, aki egyébként egy napilap cikkéből tudta meg, hogy az ügyben esetleg gyanúsított is lehet. Mint elmondta, az üggyel kapcsolatban a nyomozás ideje alatt semmilyen tájékoztatást nem kapott, s egyszer sem idézték meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását