2024. május 18. - Erik, Alexandra

Feljelentések az Ep-választás kapcsán

A rendőrséghez eddig három feljelentés érkezett az európai parlamenti (EP) választásokkal összefüggésben - közölte az MTI érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője kedd délután.
2009. június 9. kedd 20:10 - HírExtra
Makula György elmondta: eddig két politikai párt és egy magánszemély tett feljelentést a rendőrségen az EP-választással összefüggésben. Az egyik ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt már elrendelte a nyomozást, ismeretlen tettes ellen - tette hozzá.

Mint mondta, a rendőrségre eddig még nem érkezett meg az Országos Választási Bizottság feljelentése az automatizált telefonhívásokkal összefüggésben.

Vasárnap, az EP-választások napján az Országos Választási Bizottság, a Fidesz, az MSZP és a Jobbik is bejelentette, hogy feljelentést tesz a rendőrségen, mert a kampánycsend idején automata telefonhívásokkal próbáltak szavazásra buzdítani választókat. Az OVB valamennyi, az automatizált telefonhívásokat kifogásoló beadvány ügyében megállapította a kampánycsendsértést.

A Büntető törvénykönyv (Btk.) szerint többek között az követi el a választás rendje elleni bűncselekményt, aki a választási eljárásról szóló törvény hatálya alá tartozó választás során "arra jogosultat a választásban (...) akadályoz, vagy erőszakkal, fenyegetéssel, megtévesztéssel, illetőleg anyagi juttatással befolyásolni törekszik", és a Btk. ezt a magatartást három évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását