2024. május 2. - Zsigmond

Karthago unplugged koncert

Akusztikus (unplugged) koncertet ad az idén 30 éves Karthago zenekar a Művészetek Palotájában (Müpa) június 18-án; az egyik legnépszerűbb hazai csapat vezetője, Sziget Ferenc arról is beszámolt az MTI-nek, hogy augusztusban új lemezzel jelentkeznek.
2009. június 8. hétfő 18:50 - HírExtra
"A Karthago európai szinten különleges rockzenekar abban a tekintetben, hogy tagjai öt szólamban képesek kristálytisztán énekelni. A mi unplugged koncertjeink abban is eltérnek a megszokottól, hogy egyáltalán nem használunk dobot, ráadásul mind az öten játszunk mindenféle hangszeren" - emelte ki Szigeti Ferenc. Példaként említette, hogy Kocsándi Miklós dobos remekül gitározik, a billentyűs Gidófalvy Attila szintén.

Szigeti Ferenc azt mondta, a Müpa remek akusztikája miatt is nagy izgalommal készülnek a június 18-iki fellépésre.

"Interaktív koncertet tervezünk, az egész majdnem olyan lesz, mint egy házibuli. Egyfelől levetítünk archív filmeket, videókat a Karthagóról, például az Egymillió fontos hangjegy, valamint a Pulzus című tévéműsorban a 70-es évek végén, a 80-as évek elején lement felvételeket, másrészt két-három számonként beszélgetünk a közönséggel, még az is elképzelhető, hogy valaki feljöjjön énekelni a színpadra" - mesélte a zenekarvezető.

Az idén 30 éves Karthago hivatalosan szeptember 26-án a Papp László Budapest Sportarénában ünnepli születésnapját. A kemény rock csapat első albuma még 1981-ben jelent meg - rajta a legendás elefántgrafikával -, ezt további három követte. Klasszikussá vált dalaik közé tartozik az Apáink útján, A pénz, Az áruló vagy a Requiem. 1985 óta azonban csak időnként áll ismét össze az öt alapító tag: Szigeti Ferenc szólógitáros, Takáts Tamás énekes, Gidófalvy Attila billentyűs, Kiss Zoltán Zéró basszusgitáros és Kocsándi Miklós dobos.

Az őszi koncerten mutatják majd be új lemezüket, ami várhatóan augusztusban lát napvilágot. "Az utolsó stúdióalbumunk öt évvel ezelőtt jelent meg; az új korongon 14 új dal lesz hallható, a hangzás sokkal rockosabb, tíz számban nincs billentyű. Nagyon valószínű, hogy az új albumról, amelynek a munkacíme Időtörés, legalább kettőt játszunk a Müpában is" - fejtette ki a gitáros.

A szeptemberi fellépés felvezetéseként a Karthago április óta vidéken turnézik, játszottak többek között Salgótarjánban és Szekszárdon is; Szigeti Ferenc elmondta, hogy Szekszárdon a Fő téren hatezer ember előtt adtak műsort.

"Bár valamennyi zenekari tagnak vannak különböző projektjei, most mindenkinek a Karthago a legfontosabb. Azért vagyunk - igaz, többszöri megszakítással - együtt, mert még mindig nagyon szeretünk együtt zenélni. Komoly összetartó erőnek gondolom azt is, hogy bár minden tag más világnézetű, más-más politikai nézeteket vall, és más habitusú, ezt mindannyian jól kezeljük és soha nem veszünk össze" - hangsúlyozta Szigeti Ferenc az MTI-nek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását