2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Fontos gondolatok az EP-választás eredményeiről

Mit kezd Orbán a történelmi győzelmével? Elküldi-e a Jobbik elnökét egy brüsszeli nyaralásra? Tényleg az MDF nyert tegnap egy mandátumot? Létezik-e még SZDSZ? Érdemes-e a cigányoknak politizálni?
2009. június 8. hétfő 09:50 - Pásztor Balázs
Ilyen és ehhez hasonló fontos kérdések vetődtek fel bennem hazafelé cammogva. Bár a tegnapi szavazás elviekben az EP-ről szólt, gyakorlatilag a belpolitikában sok mindent megvilágított - olyan dolgokat is, amik talán jobb, ha rejtve maradtak volna még egy ideig.

Természetesen az új információk új kérdéseket vetnek fel, amit remélhetőleg a HírExtrával karöltve fedezhet fel a kedves olvasó az elkövetkező napokban - legalábbis mi mindent meg fogunk tenni, hogy a pártokból kicsikarjuk a válaszokat. Csakhogy ahhoz előbb fel kell tenni a kérdéseket.

Fidesz – A győzelem súlya


A Fidesz minden eddigi EP-választási sikert túlszárnyalt - és ezt nem csak magyar vonatkozásban kell érteni. Orbán Viktor szerint az 56 százalékot nem kell magyarázni, az magért beszél - azt viszont nem ártana, hogy mit is akarnak ezzel kezdeni. Kormányt nem válthatnak, előrehozottat ennek okán nem tarthatnak, hisz ez egy EP-választás volt - bármennyire is nem akarják ezt felfogni. Persze az EP néppártja örülhet a fényes győzelemnek - hisz nagyobb beleszólásuk lesz az EP ügyeibe -, Áder meg veszettül kezdhet angolul tanulni, de ettől még továbbra is Bajnai Gordonnak hívják a miniszterelnököt.



Igaz, a példátlan Fidesz-pártolás egy jó ürügy lehetne előhozakodni egy programmal, és ezt a Bajnai-kormány orra alá dörgölve új választásokért pedálozni. De ehhez egy olyan program kellene ami életképes, és nincs benne megszorítás. Ám egyelőre az is kérdéses, hogy a Fidesznek van-e egyáltalán programja azon a szavon kívül, hogy „elég”.

MSZP – A kispárt

Az MSZP a halálraítéltek beletörődöttségével futott neki az egész EP-választásnak, hisz alapból nem számítottak többre három szavazatnál. A befutott négy akár némi örömet is csalhatott volna a keserűség álarcára, csakhogy ott lebegett a szemek előtt az a „gyenge” eredmény, ami miatt az útelágazódásokba belegabalyodott Medgyessynek távoznia kellett az előző EP-választások alkalmából: 9 hely. Ehhez képest a kapott négy, és az ezzel járó 17 százalék egyértelműen jelzi: a nagypártiság a múlté, ezentúl a szocialisták nem többek sekélyes középpártnál - már ha Magyarországon létezne ez a fogalom. De nálunk csak
végletek vannak...

MDF – Triumvinátus

A sokak által előre leírt MDF-nek minden igyekezet ellenére sikerült fennmaradnia a magyar politikai palettán: képes volt egy képviselőt delegálni az EP-be. Ám sokak szerint ez nem igaz, hisz a Hit Gyülekezet és Bokros Lajos juttatta el az MDF-et az öt százalékig. Azonban ez sem állja meg a helyét, hisz kellett hozzá Dávid Ibolya és pártja elkopófélben lévő jelképe is.



Az igazság az, hogy a három erő közösen: Bokros Lajos, a Hit Gyülekezete és az MDF szerzett együtt mandátumot. Azonban ez így is csak egyharmad annyi szerepvállalás - ami ráadásul igen messze helyezkedik el a párt fennen hangoztatott Antall-örökségétől. Egyáltalán létezne-e MDF külső erők nélkül? Ha nem, akkor ki nyer azon, hogy a párt Dávid Ibolya belső rombolómunkája ellenére sem hajlandó szétesni?

SZDSZ és LMP - Élsz még?

Az SZDSZ bukott, Fodor önként ugrott a levesbe, pártja pedig úgy tűnik hamarosan követi. 100 százalékos ismertséggel és 2,2 százalékos eredménnyel csak a romákat és a kommunistákat sikerült megelőzni - amire akár a Magyar Szeximádók Pártja is képes lenne, feltéve ha létezne. Talán a négyes metró tett be ennyire a szavazóknak, talán a mostani botrányok, talán az az évek óta tartó, kormánnyal összejátszó töketlenkedés amit a Fodor-Kóka libikóka csinált, de valami történt. Valami nagyon csúnya.

Máshogy nem lenne magyarázható, hogy egy 30 százaléknál valamivel nagyobb ismertségű, szintén liberális párt (LMP) lemossa őket az asztalról - még Budapesten is. A jelenlegi adatok SZDSZ-es dögszagról tanúskodnak, ami a parlamenti választásokon fogja elérni teljes bukéját - hacsak nem történik addig valami. Ellenben a Humuszból új élet sarjad: az LMP-t ezúttal senki nem emlegetheti egyszázalékos pártként, ráadásul jó esélye van arra, hogy ezt az arányt (2,6 %) egy év alatt 5 százalékra tornássza.

Jobbik –Hány emberből áll a harmadik erő?

Roma kisebbség
Egy MCF-es illető szerint a cigányoknak nem nagyon szabad politizálniuk - mert nem érnek vele sokat. Ezt a mostani eredmény némileg alátámasztja: bár számuk a lakosság tizedét adja, mégis csak 0,5 százalékot sikerült összegyűjteniük. Talán igaza van a néptelen úriembernek...
A Jobbik megcsinálta. Nem kicsit, nagyon. Összehozott három EP-helyet, és ezzel elérte, hogy Morvai Krisztina, Balczó Zoltán, és Vona Gábor Brüsszelben képviselje a magyar érdekeket. No de álljunk meg egy percre! Nyakunkon a parlamenti választások, és párt nagy eséllyel toronymagasan veszi majd az 5 százalékos küszöböt - így a Jobbik nem lehet elnök nélkül, tehát Vona marad. Balczó pedig a párt legtapasztaltabb vén rókája, ki a parlamentben is otthonosan mozog, ráadásul a saját szájíze is jobban szereti az itthoni ingereket - így ő sem valószínű hogy távozna. Szima Judit pedig marad a szakszervezeténél. Ki megy akkor Brüsszelbe?

Szegedi Csanád alelnök úr lehet hogy kimegy, bár valószínűleg neki is jobban menne a parlamenti szereplés - de azért az is ciki lenne, ha bár három helyet nyertek, de már a hetedik jelöltet is meg kellene nézni, mert annyira nagyon nem akar senki kimenni. Persze nem baj ha kevésbé ismert, tehetséges arcok parádéznak az EP-ben, csak ezt majd a népnek is be kell adni valahogy. Hisz az országos választásokon is kampányolni kell valakivel, de nehéz olyanokkal, akik hét napból ötöt Brüsszelben töltenek. A Jobbiknak talán most az legnagyobb baja, hogy túl nagyot nyert: mint egy bárgyúan mosolygó gyermek, aki eszméletlenül nagy hátitáskát nyert, de hirtelen nincs mit belepakolnia. Pedig egy harmadik erőnek illene azt teletöltenie.

EP- számít még?

Ha naiv lennék, akkor azt kérdezném, hogy a magyar pártok tudják-e az egész választást iránymutatónak, és nem belpolitikai ténykönyvnek tekintetni - de tudom hogy a válasz nemleges lenne. Ebben persze ők is hibásak, hisz ők tettek meg mindent azért, hogy a választás a belpolitikáról (is?) szóljon - noha ahhoz alapból semmi köze sincs.

Az viszont jó kérdés, hogy mi lesz a szerencsétlen EP sorsa, hisz elvégre 2-3 év kell ahhoz, hogy valaki beleszokjon az ottani életbe és nincs túl sok újrázó. Ráadásul ha az EP teljesítmény alapján jöttek volna a voksok, akkor Szent Iványi-István (SZDSZ) biztos befutó lenne, hisz számos jelentésben kedvezően emlékeznek meg róla. Ráadásul a Lisszaboni szerződés elfogadása után növekszik az EP súlya, így nagyon nem mindegy kik ülnek soraikban. De ez, azt hiszem, egy másik történet...
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását