2024. április 28. - Valéria

Már megint arról szavazunk, amiről fogalmunk sincs

Itt az EP választás, az emberek mégsem tolonganak az urnák előtt. Ennek csak részben oka a pártok vállalhatatlan kampányai, sokkal inkább az, hogy a népnek fogalma sincs, hogy miről is szavaz - még azoknak sem, akik elmennek.
2009. június 7. vasárnap 07:30 - Pásztor Balázs
Kié a felelősség?

Magyarországon a politikai felvilágosítás legalább akkora tabu, mint a szexuális felvilágosítás, és a következmények is legalább annyira súlyosak, mint egy kilenc hónapra rá anyatejért üvöltő újszülött. A választók nagy része a még a köznapi politológia alapfogalmaival sincsenek tisztában - ami jól látszott egy tavalyi felmérésben. E szerint több százezren gondolták úgy, hogy a Fidesz kormánypárt, pedig hét éve közelében sem volt. Ráadásul magát a fogalmat sem olyan nehéz összerakni: a kormánypárt az, aki jelenleg kormányozza az országot, tehát aki megnyerte az országos választásokat. Azt pedig mindenki tudta, hogy ez nem a Fidesz...

De ez épp kapóra jön a populista, demagóg politikának, hisz így nem kell racionális érvekkel alátámasztaniuk mondandójukat, hanem nyugodtan lehet érzelmekre ható, uszító baromságokkal hergelni a választókat, hogy menjenek már el szavazni - mint az láthattuk a mostani kampányokból is.

De jó példa volt még az a népszavazási kezdemény is, amivel az ellenzékiek gyűrték szájba az országot: hiába mondja ki az alkotmány, hogy költségvetésről nem lehet népszavazni, hisz ha bárkit megkérdeznek arról, hogy „Ön akar-e fizetni...”, és tökmindegy hogy mi a mondat vége, az eredmény az lesz, hogy NEM. De azért megkérdezték, hogy akarunk-e fizetni vizit, meg egyéb kórházi díjakat, hisz találtak egy kiskaput.

Az EP sem más

A hivatalos állásfoglalás
A kampányoknak nem sok hatása volt az állampolgároknak az Európai Parlament működésével kapcsolatos tájékozottságára sem. Bár a négy évvel ezelőttihez képest többen mondták magukról azt, hogy tudják, mit csinál az EP, ám alig nőtt azoknak az aránya, akik tudják, hogy ott a képviselők nem a saját országukból érkező többi képviselővel, hanem az európai pártszövetségeseik reprezentánsaival ülnek egy frakcióban.
A Mediánnak nemrég jött ki egy felmérése, amelyben bebizonyítja, hogy az Európai Parlamenti (EP) választásokkal ugyanez a helyzet. A felmérés szerint - amely elviekben maximum 2-6 százalékos hibaküszöbbel jól reprezentálja a magyar lakosságot - a magyar lakosság 18 százalékának, vagyis 1,8 millió embernek fogalma sincs mi az az EP (igaz ez a szám öt évvel ezelőtt 37 százalék volt).

Ám a jelenség ismerete még nem feltétlenül jelent értékelhető tudást is. Jól bizonyítja ezt, hogy a megkérdezettek csak 68 százaléka tudta, hogy választással delegálják az EP képviselőket - a fennmaradó többség nagy része szerint az adott országok delegálják őket, mint a diplomatákat. De ha ez így lenne, akkor mi a fenéről szavaznánk ma?

A belső működés legalapvetőbb kérdéséről még elszomorítóbb képet tükröz a felmérés. E szerint az emberek majdnem 50 százaléka úgy gondolja, hogy az EP-n belül az adott ország képviselői alkotnak egy csoport, és 25 százalékot sem ért el a helyes válaszok mennyisége - vagyis, hogy a képviselők különböző nagy európai pártszövetségekhez csatlakoznak. Mivel a választási aktivitás minden bizonnyal túllépi majd az egynegyedes részvételi hajlandóságot, így még csak elviekben sem lehet kimondani, hogy az ment el szavazni, aki tudta, hogy mire is adja az esetenként eurómilliárdokat befolyásoló X-ét.

Summa diktátum

Nem egy politológus, szociológus vagy kisebb párt célzott már arra, hogy egy képviseleti demokráciában nem ártana tudniuk a választóknak, hogy az ő általuk delegált politikusok mit is képviselnek, vagy hogy mi az Ő szerepük ebben a malomkerékben - mert enélkül nem ér sokat a fennen hangoztatott demokrácia. De amíg a nagypártok érdeke a demagóg néphülyítés, és amíg az embereket jobban érdekli Győzike új tévéje, mint az Európai Unió sorsa, addig semmi sem fog változni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

jenő
2009. június 7. 09:08
Régen szomorú ha valakit az itt beírt hozzászólások befolyásolni tudnak a szavazáskor.
Nagy valószínűséggel az " azemberek " nagy része nem renelkezik internettel , így őket a mi szóbeli- írásbeli csatározásaink nem érdeklik .
Lehet , hogy nekünk netezőknek jobb is ,mert nincs feleslegesen terhelve a hálózat .Akit meg kocsmában - templomban győznek meg az szavazzon az utasításoknak megfelelően.....
bixy
2009. június 7. 08:48
Ki a francot érdekel,hogy ez sért e kampánycsendet, vagy nem?? Teljesen igaza van!!!!
Megy a NÉPBUTÍTÁS, a desinformáltság kihasználása...
Közben a mi pénzünkből nézhetjük a "jobbnál jobb" kampány reklámokat! ELSZOMORÍTÓ!
lelem
2009. június 7. 08:43
Hol a hozzáaszólásom???????????????
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását