2024. május 16. - Mózes, Botond

Az MSZP-frakció támogatja Bajnait

Az MSZP-frakció egyhangúlag támogatja a Bajnai-kormány programjának végrehajtását - mondta Mesterházy Attila frakcióvezető hétfőn Budapesten újságíróknak.
2009. június 8. hétfő 13:33 - HírExtra
A hozzászólásokban mindenki a kormány tevékenységének a támogatása mellett foglalt állást, és amellett érvelt, hogy folytatni kell az 55 nappal ezelőtt megkezdett programot, s ezt a véleményt szavazással is megerősítette a frakció - mondta a politikus.

Az elnökség és a frakció is nyugodt, tárgyilagos hangnemben értékelte az európai parlamenti (EP) választások eredményeit - közölte Mesterházy Attila, miután reggel az MSZP országos elnöksége, délelőtt pedig parlamenti frakciója is ülésezett.

Szerinte az MSZP vasárnap este olyan eredménnyel szembesült, amit vártak, hiszen az elmúlt hetekben hasonló jelentéseket adtak a közvélemény-kutatók. Hozzátette: a választás eredményeit megvitatják a július eleji pártértekezleten is.

Kérdésre válaszolva a frakcióvezető azon véleményének adott hangot, a Fidesznek felelőssége van abban, hogy a Jobbik megerősödött. Mint mondta, Vona Gábor, a Jobbik elnöke ugyanannak a polgári körnek a tagja volt, amelynek Orbán Viktor Fidesz-elnök.

Hozzátette: az elmúlt időszakban az MSZP többször is felhívta a figyelmet a negatív, szélsőséges társadalmi jelenségekre, a Fidesz azonban egyetlenegyszer sem volt hajlandó elhatárolódni ettől a szervezettől.

Arra a kérdésre, nem nyugtalanítja-e az SZDSZ szereplése, Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke a frakcióülésről távozóban közölte: bízik abban, hogy "a drámáikat és a belső problémáikat" meg tudják oldani, a kormányhoz való viszonyukat azonban ez nem befolyásolja.

Az SZDSZ-es képviselők azért ígértek támogatást annak idején a kormánynak, mert úgy látták, hogy programja alkalmas a válság elleni védekezésre és az ország érdeke ezt kívánja - vélekedett, hozzátéve: sem az ország érdeke, sem a kormány programja nem változott, ezért nem gondolja, hogy a szabad demokraták magatartása változik.

Elmondta, nem örül az eredménynek, mert fontosnak tartja a magyar politikai térkép többszínűségét.

A pártelnök a Jobbik eredményével kapcsolatban azt mondta, "az egy a tábor, egy a zászló" logikája nem megszelídítette, hanem legitimálta, útjára eresztette a radikalizmust.

"Látom a mi oldalunk felelősségét is abban, hogy van néhány olyan nyitott társadalmi kérdés, amire a demokratikus parlamenti pártok, jobbról és balról együtt, úgy tűnik, nem tudtak kielégítő választ adni" - fogalmazott, megjegyezve, hogy nem az a 14 százalék a hibás, aki a Jobbikra szavazott, "Magyarországon nincs 14-15 százaléknyi neonáci".

Lendvai Ildikó szerint ezeknek az embereknek a jogos kérdéseire csak olyan leegyszerűsítő és bűnbakkereső válasz született, mint a Jobbiké.

Mint mondta, a parlamenti pártoknak ki kell emelni azt a két-három kérdést, amire értelmes választ kell adniuk. Ezen kérdések között említette a biztonság és rend iránti vágyat, illetve "a kisember szociális aggodalmára való választ", a szociális konfliktusokat, a lecsúszás veszélyétől való félelmet.

Hozzáfűzte: a Jobbik táptalaja az általános elitellenesség is, amelynek morális gyökerei vannak.

"Az erkölcsi felelőssége a parlamenti elitnek azért, hogy méltónak lássák újra a vezetésre, az megint csak közös" - fogalmazott. Elmondta, nem jó, hogy amíg a Fidesszel ütik egymást, az emberek úgy érzik ez a háború a fejük felett zajlik és az ő elvárásaikra nincs megfelelő válasz.

A frakcióülésen részt vett Bajnai Gordon miniszterelnök is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását