2024. május 14. - Bonifác

Költségvetési vitanap

Az Országgyűlés kedden megkezdte a 2008-as költségvetés részletes vitáját, melynek első órájában a Fidesz képviselője ismertette az ellenzéki párt módosító indítványait, illetve az oktatási normatíváról vitatkoztak a képviselők.
2007. november 13. kedd 15:50 - Hírextra

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke elmondta: 250 milliárd forint átcsoportosítását javasolják a jövő évi büdzsében. Ismertetése szerint 60 milliárd forinttal növelnék az oktatási, 25 milliárddal a szociális normatívát, 73 milliárdot csoportosítanának át egészségügyi kiadások fedezésére, egy mintegy 80 milliárd forintos átcsoportosítással pedig egyebek mellett a munkahelyteremtést, a turizmust, a gazdaságfejlesztést és a vállalkozásokat támogatnák.

A fideszes politikus kitért arra is, hogy a Miniszterelnöki Hivatal és a kormányzati negyed előirányzatából csoportosítanának át összegeket a felsorolt célokra.

Felszólalásában a költségvetési bizottság elnöke hangsúlyozta: kérik a frakciókat, támogassák pártja mozgássérülteket érintő módosító javaslatait, illetve a főállású anyaság érdekében benyújtott módosító indítványát.

Varga Mihály a részletes vita elején bírálta a kormány gazdaságpolitikáját. Mint mondta, jövőre mélyülni fog a szociális válság, a gazdasági növekedés a Bokros-csomag idején sem volt ilyen alacsony.

Szabó Lajos (MSZP) ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy 2008-ban várhatóan tovább javul az egyensúly és csökkenhet a hiány.

Főleg az oktatási normatívákat érintették a további felszólalások. Kuzma László (KDNP) arra emlékeztetett, hogy e normatívák 2004-től nem emelkedtek nominálisan, azaz veszítettek értékükből. Kiemelte, hogy különösen a kollégiumi és a művészeti oktatás normatívájának emelését tartják szükségesnek.

Az MSZP-s Botka Lajosné utóbbival kapcsolatban hangsúlyozta: frakciója oktatási munkacsoportja megvizsgálja, miként garantálható a normatíva azoknak a művészeti iskoláknak, amelyek minőségi oktatást nyújtanak.

A szocialista képviselő hozzászólásában kiemelte az Arany János Tehetséggondozó Program támogatását az esélyegyenlőség érdekében, valamint javaslatot tett arra, hogy a miniszteri ösztöndíjban részesülő, határon túli magyar hallgatók mentesüljenek a képzési hozzájárulás fizetése alól.

Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter tárcája jövő évi költségvetéséről szólva azt hangoztatta, hogy emelkedik a zöldhatóságok és a vízügyi beruházások támogatása.

A költségvetési kiadások csökkentése nem a tervek szerint halad - mondta Karsai Péter (MDF). Hozzátette, hogy az újraelosztás aránya 2008-ban ötven százalék körül lesz, annak ellenére, hogy tavaly decemberben a konvergenciaprogram beszámolója még 47,2 százalékos aránnyal számolt.


A képviselő hozzátette, hogy mindeközben az adóbevételek 10,6 százalékkal emelkednek, az adócentralizáció mértéke pedig 39 százalék lesz, ami 1,1 százalékkal magasabb, mint amit a 2008-as konvergenciaprogram tervez.

Karsai Péter úgy fogalmazott: a kormányzat az adóelvonás növelésével kívánja pótolni azt, hogy az elmúlt évben nem sikerült az ország gazdasági mutatóira érdemi hatást gyakorolnia.

Az infláció az eredetileg tervezettnél másfél-két százalékkal lesz magasabb. A lakosság helyzete romlani, legjobb esetben is csak stagnálni fog jövőre - mondta a politikus.

Az ellenzéki képviselők a Magyar Televíziónak juttatandó 9,5 milliárd forintos támogatásból nyolcmilliárdot fordítanának másra - mondta Szabó Zoltán (MSZP).

A képviselő úgy számolt, hogy a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) igazgatási céljaira tervezett hétmilliárd 65 millió forintból több mint 6,9 milliárd forintot költöttek volna el más célokra. Véleménye szerint a maradék 160 millió forint a miniszterelnök és a MeH-ben bejegyzett tárca nélküli miniszterek béreire, illetve azok közterheire sem elegendő.

A reneszánsz év programjaira tervezett négymilliárd forintból 22,5 milliárdot költenének el más célokra - tette hozzá.

A közoktatás kapcsán azt mondta, hogy a költségvetésbe betervezett összegekből nem olvasható ki az az ellenzéki vád, hogy a közoktatási normatívák drasztikusan csökkennének. Ezek csak annyival lesznek kisebbek, amennyivel a közoktatás kiadásai is csökkenek, annak révén, hogy a pedagógusok kötelező óraszáma húszról 22-re emelkedett. Szabó Zoltán hozzátette, hogy egészen pontosan még annyival sem, mert ebből az összegből is ott marad hárommilliárd forint a közoktatásban.

Pánczél Károly (Fidesz) arról beszélt, hogy az oktatás ügye áldozatul esett a konvergenciaprogramnak, és az iskolafenntartók terhei évről-évre növekednek. Számításai szerint a szeptemberben kezdődött tanévben összességében 25-30 milliárd forinttal lesz kevesebb a támogatás a korábbinál. Az elvonás egyharmada 2007-ben, kétharmada 2008-ben sújtja az óvodákat és az iskolákat.

Az általuk benyújtott közoktatási normatívacsomagban eleve tízszázalékos normatívaemeléssel számolnak, mert véleményük szerint ezek 2004 óta nem emelkedtek, tehát reálértéken 10 százalékkal csökkentek. Azt javasolják, hogy az emelést már jövő januárjától hajtsák végre.

Molnár Albert (MSZP) az ellenzéki képviselők által benyújtott több mint ezer módosító javaslat áttekintése után úgy összegzett, hogy ezek jó szándékúak, mert minden területnek többletforrásokat adnának, de hamis illúziókat keltenek.

A képviselő azt mondta, hogy forrás és egyeztetés nélküli módosítókról van szó, mert talált olyan esetet is, amikor egy forintot 15 ellenzéki képviselő is elköltött.

Véleménye szerint, ha ezeket bevezetnék, az állam és a közigazgatás működésképtelenné válna, és jelentős adóemelésekre is szükség lenne.

Példaként említette, hogy az MTI-nek előirányzott 2,2 milliárd forintból az olimpia évében összességében 550 millió forintot vonnának el.

A lakossági tájékoztatáshoz kapcsolódó kiadásoknál az egymilliárd 46 millió forintból 15,2 milliárdot használnának fel. Erre a forrásra épül Pálinkás József és Révész Máriusz nyári gyermekétkeztetési javaslata, de ugyanebből az általa virtuálisnak nevezett forrásból finanszírozná Pettkó András a kábítószerfogyasztás megelőzésére illetve informatika támogatásokra tett felvetését.

Több szocialista képviselő arra kérte az ellenzéki politikusokat, hogy vonjanak vissza bizonyos módosító indítványokat, mert azok olyan jelentős összegeket csoportosítanának át, amelyek ellehetetlenítenék egy-egy költségvetési szerv működését.


Keleti György (MSZP) arra hívta fel a figyelmet, hogy a fideszes és KDNP-s módosító javaslatok a honvédelmi költségvetés egyharmadát, összesen 92,5 milliárd forintot csoportosítanának át más célokra, miközben Lázár János, a honvédelmi bizottság fideszes elnöke a parlamentben arról beszélt, a két ellenzéki párt minden olyan törekvést támogat, ami plusz forrást juttat a honvédelmi tárcának.

A szocialista politikus szerint ez kétszínűség, miként az is, hogy Lázár János és frakciótársai a honvédelmi bizottságban nem támogatták ezeket a módosítókat, míg a költségvetési bizottság fideszes és KDNP-s tagjai igennel szavaztak rájuk. Keleti György arra is felhívta a figyelmet, hogy van egy olyan módosító indítvány, amely a honvédelmi tárcától hatmilliárdos elvonást javasol, és minden fideszes és KDNP-s képviselő aláírta, így Lázár János is.

Karsai Péter (MDF) az ellenzéki képviselők védelmében azt mondta, a módosító javaslatok valós igényt fejeznek ki, nem lehet kétségbe vonni azok komolyságát, hiszen van, aki a saját szempontjából indokoltabbnak tart egy helyi útfelújítást.

Juhász Ferenc (MSZP) ugyanakkor úgy vélte, a Fidesznek állást kell foglalnia: vagy mondja ki, hogy soknak tartja a védelmi kiadásokat vagy vonja vissza ezeket a módosító indítványokat.

Demendi László (MSZP) azt kifogásolta, hogy az ellenzéki módosítók a mezőgazdasági szakigazgatási hivatal költségvetését 50 százalékkal, a vidékfejlesztési hivatalét pedig 27 százalékkal akarják csökkenteni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását