2024. május 19. - Ivó, Milán

Politikusi gondolatok a kampánycsend alatt

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke elégedett lenne, ha a leadott voksok felét megszereznék az európai parlamenti (EP) választáson; Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke irreálisnak tartotta, hogy az öt évvel ezelőttihez hasonló választási eredményt érjen el pártja; a kispártok vezetői optimisták voltak napközben.
2009. június 7. vasárnap 19:12 - HírExtra
Orbán Viktor vasárnap délután azt várta, hogy a részvételi arány nagyobb legyen vagy legalább olyan, mint legutóbb volt. A Fidesz elnöke elégedett lenne, ha a leadott voksok felét megszereznék. Harmincnyolc százalék feletti részvételnél már minden ok megvan arra, hogy elégedettek legyünk - közölte. Arra a kérdésre, hogy hány fideszes képviselőre számít, úgy válaszolt, ha a leadott voksok felét megkapják, "az maga a csoda".

Schmitt Pál a Fidesz-KDNP EP-listavezetője a Fidesz mintegy 60 százalékos győzelmét, és több mint 40 százalékos részvételi arányt várt a voksolás napján.

A Fidesznek 13-14 mandátuma lehet szerinte. Ha a komoly többség úgy nyilatkozik, hogy megvonja a bizalmat a jelenlegi kormánytól, akkor annak a demokráciában kell, hogy konzekvenciája legyen - mondta, és ezt az előre hozott választásokban látta leginkább elképzelhetőnek.

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke irreálisnak tartotta, hogy az öt évvel ezelőttihez hasonló választási eredményt érjen el pártja. A számoknál fontosabb lesz az, hogy mégis van egy "jó csomó ember", aki kitart a baloldalisága mellett, és aki pontosan tudja, hogy "a nehézségeken átesve ennek az országnak szintén van, lesz, kell, hogy legyen erős baloldala".

A választási részvételről szólva a pártelnök közölte, meglepi, hogy akkora a részvétel, mint az előző EP-választáson, mivel azt hitte, magasabb lesz, mert szerinte a Fidesz ezt a kampányt úgy igyekezett feltüntetni, mintha máris kormányváltásról lehetne szó.
Göncz Kinga, az MSZP európai parlamenti listavezetője szavazata leadása előtt újságíróknak azt mondta: a magas részvétel azért fontos, hogy kiegyensúlyozott legyen az eredmény, és ez egy kicsit a demokrácia érettségét is jelzi.

Bajnai Gordon miniszterelnök szerint a demokrácia és az Európai Parlament szempontjából is jó hír, hogy délelőttig többen mentek el szavazni, mint négy éve. A kormányfő arra a kérdésre nem válaszolt, hogy milyen eredménnyel lenne elégedett az EP-választáson.

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke arra számított, hogy a Fidesz-KDNP frakciószövetség megkapja a szavazatok több mint felét, s ennek a többségnek lesz belpolitikai következménye. A várt eredmény esetén az európai civilizáció alapján az következne, hogy a Bajnai-kormánynak azonnal le kellene mondania - mondta.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke azt mondta: egy forgatókönyve van, abban az MDF, az MSZP, a Fidesz és a Jobbik szerepel bejutóként. Nem kívánt válaszolni arra, hogy milyen következménye lehet a pártra, illetve az ő szerepére annak, ha az MDF nem érné el az ötszázalékos küszöböt a választáson.

Az SZDSZ egy mandátum megszerzésére számít, mondta Fodor Gábor, a párt elnöke az MTI érdeklődésére, miután Gyöngyösön, állandó lakóhelyén leadta a voksát. Arra a kérdésre, milyen hatást gyakorolna a pártra, ha nem jutna EP-mandátumhoz, Fodor Gábor úgy nyilatkozott: nem kalkulál ezzel a lehetőséggel.

Szent-Iványi István, az SZDSZ európai parlamenti listavezetője bízott abban, hogy pártja bejut az Európai Unió törvényhozó testületébe. Úgy ítélte meg, hogy az EP-választásnak "közvetlen belpolitikai hatása nincs", mert az "alapvetően az Európai Parlamentbe jutásról szól". A belpolitikai hangulatra ugyanakkor lesz hatása, ha a szabad demokraták rosszul szerepelnek - tette hozzá.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke azt mondta, hogy az európai parlamenti választás belépőjegy a Jobbik számára az Országgyűlésbe. Közölte: 35 százalék feletti részvételi arányra számít, ám, hogy ez lesz-e esetleg 40 százalék feletti, arról nem akart jóslatokba bocsátkozni.

Ha a Jobbik képviselőt vagy képviselőket juttat be az EP-be, annak egyértelműen lesz egy külpolitikai következménye: "Végre a Jobbik megmutathatja magát az EP-ben, és úgy érezzük, hogy végre lesz a magyar nemzetnek hiteles képviselete Brüsszelben". Hozzátette ugyanakkor, hogy ennél is fontosabb a belpolitikai következmény, a Jobbik számára ugyanis ez az EP-választás belépőjegy az Országgyűlésbe.

Morvai Krisztina, a Jobbik listavezetője nap közben azt mondta, hogy szerinte bizonytalan a Jobbik bejutása az EP-be. Nem lehet tudni, mennyi emberhez jutott el a párt programja, mert a kampány során "részben elhallgatták a Jobbik üzenetét, részben mocskoltak bennünket" - tette hozzá.

Szabó Tímea, a Lehet Más a Politika (LMP) párt és a Humanista Párt (HP) közös listájának vezetője arra a kérdésre, hogy milyen eredményt várnak, napközben úgy válaszolt: az összes politikai elemző azt mondja, hogy az LMP-HP okozhat meglepetést. Erre számítunk - tette hozzá.

Kolompár Orbán, az MCF Roma Összefogás Kiskunmajsán adta le szavazatát. Az MTI-nek reményét fejezte ki, hogy a cigányság magához tér, felébred "Csipkerózsika-álmából" és a következő országgyűlési választáson már határozottabban tudja önmaga érdekeit képviselni.

Kis Zsolt, az MCF Roma Összefogás Párt listavezetője 20-30 százalékos részvételre számított, és megítélése szerint lesz elegendő szavazat ahhoz, hogy pártja bekerüljön az Európai Parlamentbe. Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke az MTI-nek azt mondta: a választási kampány során szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek "tisztességesen" részt vesznek a választáson. Véleménye szerint "nem kétséges", hogy az emberek változást akarnak. Ez abban fejeződik majd ki, hogy a Fidesz megnyeri a választást, az MSZP pedig a "megérdemelt vereségnek lesz a részese" - mondta.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását