2024. május 18. - Erik, Alexandra

Semmi nyoma a lezuhant gépnek

Továbbra sincs nyoma a francia légitársaság Rio de Janeiro-Párizs járatának, amely öt napja tűnt el az Atlanti-óceán felett 228 emberrel a fedélzetén.
2009. június 5. péntek 13:41 - HírExtra
A francia közlekedési államtitkár pénteken rossz hírnek nevezte, hogy a brazil légierő nem a lezuhant Airbus roncsait találta meg a katasztrófa feltételezett helyszínén, és "rendkívüli óvatosságra" intett mind a keresésben, mind az óceánban talált roncsokról szóló bejelentésekkel. Dominique Bussereau kijelentette: a keresést folytatni kell, és a legfontosabb feladat, hogy megtalálják az Air France 447-es járatának fekete dobozait. "Az idő ellenünk dolgozik, viszont a kutatási területet ki kell szélesíteni" - hangsúlyozta.

A brazil légierő csütörtökön közölte, hogy egyik helikoptere talált a tengerben egy szállítólapot, amely a szerencsétlenül járt repülőgépről származik, de hat órával később kiderült, hogy a bejelentés téves volt.

A légibaleseteket vizsgáló francia hivatal (BEA) pénteken nyilvánosságra hozta, hogy az Airbusról küldött automatikus üzenetek elemzésekor eltérést talált a különböző műszerek által mért sebességek között. A vizsgálat egyúttal megerősítette: a járat tervezett útvonala közelében "az Egyenlítő térségére jellemző vihar" volt. A hivatal ugyanakkor óvott attól, hogy a részleges információk alapján bárki elsietett következtetéseket vonjon le, vagy találgatásokba bocsátkozzon.

Előzőleg szakértők arról számoltak be: az illetékesek komolyan vizsgálják azt az eshetőséget, hogy a sebességmérő műszerek zavara okozta a repülőgép katasztrófáját. A név nélkül nyilatkozó szakemberek szerint ha helytálló ez a - többek között amerikai újságokban és a párizsi Le Monde hasábjain megjelent - feltételezés, akkor két eset lehetséges: eljegesedett egy légnyomás-érzékelő külső szonda, vagy a repülőgép belső sebességmérő műszere mondta fel a szolgálatot.

Ha a két műszer közül az egyik nem pontos adatokat továbbított, megtörténhetett, hogy a repülőgép túl gyorsan vagy túl lassan repült bele a meteorológiai jelentések szerint igen heves viharba. Az előbbi esetben a gép törzse több darabra törhetett, az utóbbi esetben pedig a pilóta elveszíthette az uralmát a gép fölött.

Az Air France A330 (Airbus) típusú gépe az eddigi feltételezések szerint a brazil partoktól 1100 kilométerre zuhant le, utasai között négy magyar állampolgár és egy szlovákiai magyar is volt. Ez az utóbbi nyolc év legsúlyosabb légi katasztrófája.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását