2024. április 27. - Zita

Be vannak tojva a Jobbiktól

Kis magyar abszurd egy szlogen körül, mely szerint Magyarország a magyaroké. Vihar a biliben, vagy ennyire félelmetes a Jobbik, hogy mindenáron támadni kell?
2009. június 5. péntek 07:59 - hirextra
Az Országos Választási Bizottság szerint alkotmánysértő a Jobbik szlogenje, amely szerint "Magyarország a magyaroké!". Az OVB erről szerda esti ülésén döntött.

A téma annyira abszurd, hogy megér néhány gondolatot. Az ügyben természetesen egy magánszemély fordult az OVB-hez. Hogy ezek a magánszemélyek - akik néha Kivágónét, néha népszavazási kezdeményezéseket, néha meg szlogeneket akarnak megfúrni - pontosan kik, arra azért egyszer kíváncsi lennék.

Sérti őt

Mellékes megjegyzés
A kifogást megfogalmazó arra is felhívta a figyelmet, hogy a "Börtönbe Gyurcsányékkal!" szlogennel kapcsolatban az OVB már megállapította ugyanennek az alapelvnek a sérelmét, amit a Legfelsőbb Bíróság helyben is hagyott. Ennek ellenére a szlogen a mai napig látható a plakáton és a szórólapon, vagyis a párt nem tett eleget az eltiltásnak.
Szóval ez a bizonyos magánszemély azért aggódik, mert szerinte a szlogen ellentétes az Alkotmánnyal, amely kimondja, hogy "a Magyar Köztársaságban élő nemzeti és etnikai kisebbségek részesei a nép hatalmának: államalkotó tényezők". Ezek alapján a magánszemély arra hivatkozott, hogy a szlogen nem felel meg a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásnak, és így sérti ezt a választási alapelvet.

Első körben az ember azt gondolná: micsoda marhaság! Miért kellene levennie egy ilyen szöveget bármelyik pártnak is a plakátjairól. Vihar a biliben. Azonban a mai magyar politikai talaj annyira bizonytalan, hogy semmi sem áll meg a helyén, minden eddig szilárdnak hitt érték egy pillanat alatt felborulhat. És ezek miatt kell komolyan vennünk ilyen eszeveszett hülyeségeket is.

Szólás- és véleményszabadság

Fidesz vs. MSZP
Bordás Vilmos Fidesz-delegált ezzel szemben arról beszélt: a jelmondatot magát kell nézni. Mint mondta, a kisebbségek Magyarországon ugyanolyan magyarok, mint bárki, ezért nem támogatja a jogsértés megállapítását. Szoboszlai György, az MSZP delegáltja azon az állásponton volt, hogy a szlogen kirekesztő és az alkotmányba ütközik.
Miért ne írhatná ezt le valaki, választásokkor? Hiszen ez inkább üzenet, mintsem kőbe vésett kijelentés, nem egy olyan dogma, melyre az Alkotmánynak kellene ügyelnie. Ha ez a párt így üzen, hát tegye így. A demokrácia lényege - hányszor leírtuk már - a szólásszabadság. Ezt nem lehet korlátozni.

Az abszurd akkor válik igazán azzá, ha megnézzük a többi párt szlogenjét… mert kiderül könnyedén beléjük tudnánk kötni. Az MDF „Hallgass az eszedre!” szlogenje például elképesztően aljas módon kirekesztő gondolat. Hiszen azok, akik érzelemből szavaznak, vagy nincsen elég eszük, hogy átgondolják kire is ikszeljenek, vérig lehetnek sértve és követelhetik, hogy vegyék őket is bele a felhívásba.

De a Fidesz „Elég!” kampánya is egészen extrém, hiszen indulatokat kelt és valójában nem is mondja meg, miből elég. Be kell tiltani, hiszen csak megzavarja az embereket. Az MSZP szlogenje az újult erővel még csak-csak elmegy, ám a plakátokon szereplő szövegek már nehezen állják ki a próbát. Ezekről korábbi cikkünkben olvashat.

Még egy abszurd

Visszatérve a Jobbikra. Az lenne a legabszurdabb, ha a párt az Alkotmány szellemében következő szlogenre cserélné a kifogásoltat: Magyarország a magyaroké, minden egyéb etnikumé és a külföldieké is!

Komolyra fordítva: a gond, hogy itt a szezont keverik egyesek a fazonnal. Egészen máshol kell kezelni egy kampányszlogent, egy újságcímet, vagy egy gyűlésen elmondott beszédet. Nem lehet mindenre ráhúzni egy hatalmas zacskót. A normális társadalom,(ahol még a titokzatos magánszemélyek is normálisak) pontosan tudja, hogy hol van az a határ, amit nem szabad vagy nem illik átlépni.

Alapjában véve a nagy keretet az Alkotmány adja meg, ám az azon belüli határokat nem lehet szögesdróttal körbevenni. Míg a kereten belül mozgunk, addig nincs gond. A kereten kívüliekre (pl. Magyarország ne legyen a zsidóké,/cigányoké/szőkehajúaké stb.) természetesen azonnal le kell csapni a törvény szigorával. Hiszen ez utóbbi példák ténylegesen kirekesztők.

Fából vaskarika

A „Magyarország a magyaroké” azonban messze nem az. Erre a legjobb magyarázatot éppen az adta, aki alkotmánysértőnek találta a szlogent. Halmai Gábor, az OVB elnökhelyettese ugyanis azzal érvelt, hogy míg az „Amerika az amerikaiaké!” nem sért senkit, addig a Jobbik szövege igen. Nos, azzal, ahogyan ezt párhuzamba állította, kibukott az egész történet lényege. Vagyis hogy nincsen neki se füle, se farka. Úgy ahogy van, egy eszeveszett ökörség.

Ha még egyet fordítunk a dolgon, akkor feltehetjük a kérdést: Kié Magyarország, ha nem a magyaroké? Az, hogy élnek itt nem magyar nemzetiségűek, még nem jelenti azt, hogy az övék, ám ennek ellenkezőjét sem. Nyilvánvalóan butaság lenne azt gondolni, hogy Magyarország a magyaroké, hiszen hány hektárnyi területen gazdálkodnak külföldi cégek, vagy hány külföldi fizet ide adót? Akkor pedig az övék is.

Messze visz

Ha elfilozofálunk, hogy kié egy ország, nagyon messzire jutunk. Vajon azé aki megszerezte? De hát Árpád már nem él. Vagy az ő leszármazottaié? Őket valószínűleg már keresve sem találnánk. Azé, akinek anyanyelve a magyar? Na akkor is bajban lennénk.

Egy szó mint száz, ezt a dolgot - főleg egy kampányban - nem szabad komolyan venni. Inkább arról lehet szó, hogy a Jobbik minden ellenfele és ellenszavazója teljesen be van tojva attól, hogy a Jobbik egyre sikeresebb és esetleg jól fog szerepelni a választáson. Ezért minden eszközzel megpróbálják ellehetetleníteni őket.

Pedig ellehetetleníteni csak egyféleképpen lehet: nem kell rájuk szavazni. És az ilyen blődségeket, mint a szlogenbe való alkotmányos belekötés inkább felejtsük el.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

embassador
2009. június 6. 16:23
Érdekes hogy a médiának mennyire sikerült ez a népbutítás a jobbikról. Ha megnéznék a programját a neten mondjuk akkor azzal 90%ban egyetértene mindenki (van benne egy két túlzás de inkább teátrális jelleggel). A legfontosabbnak az új alkotmányt tartom amit egyik párt sem feszeget holott a 49es alkotmányunk teljesen elavult már és gátol rengetek ésszerű intézkedést. Aki ebben nem ért 1et az érzelemből teszi. Fele annyira nem radikális mint ahogy mondják, és az egészben a csavar hogy ez a médiahadjárat megerősítette a jobbikot mert sokaknak nagyon elegük van ebből a bűnbandából (amit megértek) és sarkalatos változást akarnak. Kevesebben vannak akik a programjuk alapján szavaznak rájuk, de majd talán ha bejutnak és látják az emberek hogy jó politikai vonalon mozognak talán mégjobban megerősödik de ez a jövő zenéje. Van aki meg itt nemzeti katasztrófát emleget.. az hogy a jelenlegi kormánynak még van akár egyetlenegy szavazója is na az a nemzeti katasztrófa.
sharapova2008
2009. június 6. 13:35
A Jobbik esetleges bejutása-NEMZETI KATASZTRÓFA,amit Európa és a Világ a II.világháború idején megélt.Magyarország,ha Hiszti Krisztát EXPORTÁLJA AZ EU-ba,nyugodtan elindulhat vissza Kelet-Ázsiába,ahonnan jött!
imre608
2009. június 5. 21:12
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását