2024. május 16. - Mózes, Botond

Az összmagyarság érdekeit kell képviselni Tőkés szerint

A magyar képviselők az Európai Parlamentben egy 13-15 milliós nemzet érdekeit képviselik, a teljességnek ez az igénye nem követi szolgaian a trianoni határokat - mondta az MTI-nek adott interjújában Tőkés László.
2009. június 5. péntek 10:22 - HírExtra
A református püspök az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, aki a romániai Magyar Összefogás választási listáját vezeti. Emlékeztetett: a nemzetrészeket egykor elszakították egymástól. Ezért szerinte bármely magyar európai parlamenti képviselő - aki egy adott ország küldöttségében foglal majd helyet - úgy érezhetné: a magyarságnak csupán egy részét képviseli. Utalva arra, hogy Szlovákiában nacionalistának bélyegzik Orbán Viktort, a püspök megállapította: "Bagoly mondja verébnek...".

"A brassói magyaroknak például kampányom során azt mondtam: brassói magyarokként legyenek tudatában annak, hogy egy 13-15 milliós nemzet tagjai, ilyen értelemben nem kisebbségi közösséget alkotnak, hanem egy nemzet közösségének a részei". A teljességnek ez az igénye nem követi szolgaian a trianoni határokat, hanem meghaladja azokat - tette hozzá.

"Le kell bontanunk a bennünk lévő határokat" - mondta Tőkés, aki szerint az emberek lelkében kell megvalósítani az egymástól elszakított nemzetrészek összetartozását, és akkor - mint fogalmazott - első fokon már végbemegy a nemzetegyesítés egy olyan Európában, amelyben a határok lebomlanak, és amelyben a magyarok európai polgárok, tehát még szélesebb körű az identitásuk.

"Azok vádolnak minket nacionalizmussal, akik bennünket, mint nemzetet továbbra is szétdarabolva akarnak látni, és felmegy a vérnyomásuk egy olyan békés, már-már idillikus kifejezéstől, mint a Kárpát-medence. Ez a nacionalizmus" - szögezte le az EMNT elnöke. Emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor állandó céltáblája a magyarországi "posztkommunista baloldalnak" is, amely "nacionalista populizmussal" vádolja őt, akárcsak azzal, hogy összekacsint a szélsőjobboldallal. Tőkés László szerint azonban a Fidesz elnöke által képviselt európai néppárti, kereszténydemokrata jobboldali értékek teljességgel szalonképesek a nemzetek Európájában. Szerinte akarva-akaratlanul a magyarországi "posztkommunista baloldal" vádjai egybecsengenek a szlovákiai vagy a romániai "posztkommunista baloldal" vádaskodásával. "Én nem állítom, hogy összebeszéltek, de sajnos konvergálnak ezek az álláspontok" - állapította meg a püspök.

Az MTI-nek arra a felvetésére, miszerint Brüsszelben ugyanakkor jónak bizonyult eddig az együttműködés minden magyar európai parlamenti képviselő között, Tőkés László így felelt: "Hál' istennek, minél távolabb kerülünk Budapesttől, annál közelebb kerülünk egymáshoz".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását