2024. május 16. - Mózes, Botond

A minisztérium szerint jó a kórházak finanszírozása

A kórházak finanszírozása a szokásos eljárásrendnek megfelelően történik, az áprilisi teljesítményadatok feldolgozását és kiértékelését az egészségbiztosítási pénztár legkorábban június második hetére tudja befejezni - közölte az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztálya.
2009. június 5. péntek 19:51 - HírExtra
Pesti Imre pénteki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a Fidesz szerint az egészségügyi miniszter azért titkolja el a kórházak finanszírozási adatait, mert az európai parlamenti (EP) választások előtt nem akarja tovább rontani az "amúgy is halovány reményeket".

Mint mondta, már május 17-18 óta megvannak az adatok, és "nem megerősített, de hitelesnek tekinthető" források szerint a kórházak 70 százalék feletti teljesítménye a felét sem éri az új rendszerben, ugyanis amíg 70 százalék alatt 160 ezer forintot ér egy pont, addig felette csak 60 ezer forintot. Szerinte Székely Tamás szocialista szakminiszter ugyanazt az "ócska trükköt" játssza el most, mint Veres János volt pénzügyminiszter a 2006-os választások előtt, amikor eltitkolták a valós gazdasági adatokat.

A szaktárca közlése szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár több mint 15 éve változatlan eljárásrend szerint finanszírozza az egészségügyi ellátást. Ennek szabályozott menete az, hogy az intézmények az adott hónapot követő hónap 10-ig jelentik le teljesítményüket, ezt követően az OEP a beérkezett adatok alapján elvégzi a számításokat, és a jelentést követő hónap végén utalja át a teljesítések ellenértékét.
Eszerint tehát az áprilisi teljesítményt május 10-ig kell jelenteniük az intézményeknek, az adatok feldolgozása június végéig tart, ezt követően történik meg a finanszírozási összeg kiutalása, június utolsó napjaiban - közölték.

Megjegyezték: márciusban a minisztérium és a szakmai szervezetek egyeztetésén megállapodás született arról, hogy az OEP a június 30-i utalást megelőzően, gyorsított ütemben dolgozza fel az adatokat. Az adatok feldolgozása jelenleg még tart, azokat a Magyar Kórházszövetség júniusi rendkívüli közgyűlésén ismertetik - tették hozzá, kiemelve, hogy az adatok ismeretének hiányában minden nyilatkozat megalapozatlan, és csak az indokolatlan pánikkeltést szolgálja.

A tárca közlése szerint hivatalos adat a finanszírozási év első öt, azaz 2008. október, november, december, és 2009. január, február hónapjáról áll rendelkezésre, amelyek alapján a tavalyi év hasonló időszakához képest az OEP 11,2 milliárd forinttal többet fordított az egészségügyi ellátásra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását