2024. április 27. - Zita

Biztonsági jel a szavazólapokon

Többféle biztonsági jellel is védik a szavazólapokat másolás ellen, így a vitatott, vagy gyanúsnak tartott esetekben egyszerűen meg lehet állapítani azok eredetiségét.
2009. június 4. csütörtök 09:12 - HírExtra
Az Állami Nyomdában szigorú biztonsági intézkedések mellett nyomtatták ki a vasárnapi európai parlamenti választáshoz szükséges 8.342.500 szavazólapot. A magyar és más uniós választópolgárok száma, akik Magyarországon szavazhatnak, összesen mintegy 8 millió 73 ezer.

A többletnyomásra a rontott szavazatok miatt van szükség, ezért minden szavazókörben a választók számánál néhány százalékkal több szavazócédulát tartanak. A szavazatszámláló bizottságoknak azonban szigorúan el kell számolniuk valamennyi fel nem használt cédulával, így ezek között nem fordulhat elő hiány.

A szavazólapok kinyomtatásához 90 tonna papírra volt szükség, ha ezeket kiterítenék, a 8,3 millió papír lefedné Budapest V. kerületét.

Egy szavazólap 20,3 centiméter magas és éppen fél méter hosszú. A hozzá adott boríték mérete megegyezik a normál postai borítékéval, így a szavazólapot legalább háromszor kell összehajtani, hogy abba beleférjen.

A választási dokumentumok nyomtatására a költségvetésben mintegy 300 millió forintot különítettek el. Ennek egyharmadát a szavazólapokra fordították. Egy szavazólap előállítása 12 forintba került, és többféle biztonsági jellel is ellátták, így például mikroírással és uv-alnyomattal.

Ez utóbbi az uv-lámpa alatt egyebek mellett a választás évét, 2009-et mutatja a szavazólap jobb felső sarkában. E jeleket, ahogy a forgalomban lévő papírpénzek többségét, uv-fény alatt könnyen fel lehet ismerni.

A nyomda szakemberei azonban biztonsági okokból nem árulták el, hogy a mikroírás, vagy a többi azonosító jel hol látható a szavazólapon.

A szavazólapokon nyolc pártlista látható, ezek sorrendjét korábban sorsolással döntötte el az Országos Választási Bizottság (OVB).

Első helyen a Fidesz-KDNP közös lista szerepel, ezt az SZDSZ, az MCF Roma Összefogás Párt, a Magyar Kommunista Munkáspárt (Munkáspárt), az MSZP, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lehet Más a Politika és a Humanista Párt (LMP-HP) közös listája követi, és az MDF listája zárja.

A szavazólapon szerepel még a pártok emblémája, a karika, amelynek beikszelésével a szavazat elhelyezhető, a párt bíróságon bejegyzett neve és rövidítése, valamint a 22 (vagy annál kevesebb) jelölt neve.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását