2024. május 10. - Ármin, Pálma

Az SZDSZ még mindig a kirekesztés ellen

Amikor a kirekesztéssel szemben felemeli a hangját az SZDSZ, nemcsak egy liberális igényt fogalmaz meg, hanem egy összeurópai elvárást is; az Európai Unió ugyanis olyan értékekről is szól, amelyek pontosan a kirekesztés ellen irányulnak - mondta keddi miskolci sajtótájékoztatóján az SZDSZ országgyűlési képviselője.
2009. június 2. kedd 17:11 - HírExtra
Eörsi Mátyás kifejtette: a kisebbségek kirekesztése - amelyek lehetnek etnikaiak, szexuálisak, bőrszínre alapozottak vagy bármilyen vallási alapon szerveződöttek - ellen irányul ez az törekvés, hiszen az unióban nem szokás velük szemben gyűlöletet kelteni.
Magyarországon jelenleg az indulatok élnek, a kirekesztés iránti igény nő, a politika durvasága pedig egyre hangosabb - tette hozzá.

Úgy fogalmazott, hogy a magyarországi liberálisok - összhangban az Európai Unió nemcsak liberális képviselőivel - ez ellen emelik fel hangjukat.

Mint mondta: abban bíznak, hogy ebben az országban nagyon sok olyan ember él, aki nem szereti azt az agressziót, ami napjainkban "elöntötte a politikát és a közéletet", ezért remélik, hogy ezek az emberek egy olyan középpártra fognak szavazni, amely a kirekesztéssel és a gyűlöletkeltéssel szemben felemeli szavát.

Az SZDSZ-es honatya az MTI kérdésére arról is beszélt, hogy szerinte Magyarországon a romákkal szembeni növekvő indulatnak Miskolc az egyik fontos állomása volt. Ezzel arra az esetre utalt, amikor ez év januárjában a miskolci rendőrkapitány romabűnözésről beszélt.

Véleménye szerint, egyes emberek ilyen benyomásaival "nagyon nehéz mit kezdeni", az állam képviselőinek azonban pontosan tudniuk kell, hogy ezek a szavak mit jelentenek - mondta.

Hozzátette: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a gazdasági helyzet rosszabb, mint az országos átlag, ez pedig nagyon komoly "táptalajt" teremt a szélsőséges nézetek megerősödéséhez. A politika egészének van egyfajta felelőssége abban, hogy "mit próbál meg elhitetni az emberekkel", amelyek végül nem tudnak megvalósulni.

A magyar politika ennek a problémának a megoldásával nem csak 1990 óta, hanem a második világháború óta adós. Senki nem tudja ezt megoldani négy év alatt - részletezte.

Az EP-választás várható eredménye kapcsán annak a véleményének adott hangot, hogy eddig az Európai Unió parlamentjében a konzervatívok voltak többségében. A gazdasági válságok idején - a tapasztalat szerint - a radikális erők mindig megerősödnek, ám amit ezek a pártok ígérnek, abból semmi nem fog megvalósulni - fogalmazta meg álláspontját a politikus, hozzáfűzve, bízik abban, hogy az SZDSZ bekerül az európai parlamentbe.

Kitért arra is, hogy szerinte a magyar politikában sikerült egy pártnak bekerülni a Guinness-rekordok könyvébe azzal, hogy bár még meg sem nyerte a választásokat, máris összeveszett egy szomszédos kormánnyal. A két főszereplőt megemlítve úgy fogalmazott, hogy a mai "magyar jobboldali nacionalista demagógia és a szlovák baloldali demagógia és populizmus egymásra talált", ezt mindketten a saját hasznukra fordítják, de rövid- és hosszútávon ennek a legfőbb vesztesei a felvidéki magyarok.

Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke vasárnap azt mondta, hogy Orbán Viktor és Csáky Pál nyilatkozatai - amelyek május 23-án Esztergomban hangzottak el - erősen bűzlenek a neonácizmustól, neofasizmustól, de legalábbis a nagymagyar sovinizmustól.

Orbán Viktor Fidesz-elnök Esztergomban egy, a Magyar Koalíció Pártjával közösen megtartott választási nagygyűlésen ugyanis azt mondta: az európai parlamenti választáson eldől, hogy a Kárpát-medencei magyarságot hányan képviselhetik Brüsszelben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását