2024. április 20. - Tivadar

11 évet kapott a tizenévesek megkéselője

Nem jogerősen tizenegy év fegyházbüntetésre ítélte kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság azt a férfit, aki egy 14 éves fiút halálosan, egy 16 éves fiatalt pedig súlyosan megsebesített egy késsel.
2009. június 2. kedd 16:12 - HírExtra
B. Imrét több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletében találta bűnösnek a megyei bíróság. Az ítélet ellen a védelem fellebbezést nyújtott be, így az nem jogerős.

A bíróság által ismertetett vádirat szerint a vádlott 2008. június 15-én a Fényeslitkén lévő presszó előtt előzetes szóváltást követően egy 11 cm pengehosszúságú késsel a 14 éves fiút négyszer, míg annak 16 éves társát egyszer mellkason szúrta. A fiatalabb fiú a helyszínen meghalt, míg társa életveszélyes sérülést szenvedett; életét csak az időben érkezett orvosi segítség mentette meg. A férfi a bűncselekmény idején közepesen ittas állapotban volt. Vallomása szerint ezen a napon tettét megelőzően is fogyasztott alkoholt, majd - egy korábbi munkabalesete miatt rendszeresen szedett - gyógyszert vett be. Az ivást este a presszóban folytatta, itt találkozott a két fiúval, akik egy láda sörért mentek be a vendéglátóhelyre.

A pultnál álló B. Imre sérelmezte, hogy a fiúk hátat fordítottak neki, akik erre a "Gyere ki, játsszuk le!" visszaszólással reagáltak. A vádlott erre kést ragadott és a presszó ajtajánál megszúrta a két fiút, majd elmenekült a helyszínről. Később ő maga értesítette a rendőrséget. A rendőrök a település temetőjében találták meg a szemmel láthatólag zavart férfit. A szabolcsi bíróság B. Imrére tizenegy év fegyházbüntetést szabott ki, mellékbüntetésként nyolc évre eltiltotta őt a közügyek gyakorlásától, és elrendelte a férfi kényszergyógykezelését. A vádlott beismerte bűnösségét, de arra hivatkozott, hogy az esetből semmire sem emlékszik, valamint hallucinációk gyötörték. A bíróság a vádhatósággal egyezően állapította meg a tényállást és elfogadta a korábban indítványozott vádbeli minősítést - a több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletét - is.

Toma Attila bíró az ítélet indoklásában elmondta: az ügy nehézségét nem annyira a jogi, inkább az igazságügyi elmeorvosi szakkérdés adta, mivel az elmúlt tárgyalásokon kétségek merültek fel a vádlott beszámíthatóságával kapcsolatban. A bíróság által többször meghallgatott orvos szakértők viszont egyértelműen kizárták a vádlott kóros ittasságát és az elvégzett vizsgálatok után beszámíthatónak nyilvánították őt. A bíróság súlyosbító körülményként a vádlott ittasságát említette meg, illetve azt, hogy a hasonló jellegű bűncselekmények elszaporodtak az elmúlt időszakban. Enyhítő körülményként a vádlott megbánó magatartását, a cselekmény kísérleti szakát, a sértettek provokatív viselkedését, visszaszólását, valamint B. Imre büntetlen előéletét vette figyelembe. Toma Attila a tárgyaláson leszögezte: a bíróság a bizonyítási eljárás során az ügyben semmiféle rasszista szándékot feltárni nem tudott, annak hiányát alátámasztják a nyomozási szakaszban tett sértetti nyilatkozatok is. A nem jogerős ítéletet az ügyész tudomásul vette, a védelem enyhítésért és eltérő minősítés meghatározásáért fellebbezett.

A per a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását