2024. április 20. - Tivadar

Almássy és Giró-Szász is tanzvallomást tett

Tanúvallomást tett a Fővárosi Bíróságon csütörtökön Giró-Szász András politológus, a Századvég Alapítvány ügyvezető igazgatója és Almássy Kornél volt MDF-es, jelenleg független országgyűlési képviselő abban az UD Zrt.-vel összefüggő személyiségi jogi perben, melyet Tombor András indított az MDF és Dávid Ibolya pártelnök ellen.
2010. február 18. csütörtök 18:30 - HírExtra
Az Orbán-kormány egykori főtanácsadója jó hírnevének megsértése miatt perelte be az MDF-et és annak elnökét. Álláspontja szerint ugyanis Dávid Ibolya másfél éve egyes kijelentéseiben azt a hamis látszatot keltette, hogy megfigyeltetésében és lejáratásában ő játszott volna szerepet. 2008 szeptemberében Dávid Ibolya azt mondta: egy hangfelvétel szerint T.A. (Tombor András) az UD Zrt.-t azzal bízta meg, hogy gyűjtsenek róla terhelő adatokat, a megbízás mögött pedig Almássy Kornél áll, a párt élén történő váltást pedig S-ék (Stumpf Istvánék) pénzelik.

Mindezek miatt polgári pert indított Almássy Kornél és Stumpf István is az MDF, illetve Dávid Ibolya ellen. Az Orbán-kormány kancelláriaminisztere első fokon jogerősen pert is nyert Dávid Ibolyával szemben.

Időközben kiderült, hogy az ismeretlen körülmények között készült és Dávid Ibolyához került hangfelvételen Csányi Sándor OTP-elnök-vezérigazgató és Tóth János biztonsági szakember, az UD Zrt. egyik vezetője beszélget. A beszélgetés résztvevői a beszélgetés tényét nem vitatták, ám annak tartalmát az érintettek eltérően értelmezik.

A csütörtöki többórás tanúmeghallgatáson Giró-Szász és Almássy részletesen beszélt a 2008. március 12-én és 13-án történtekről, a tisztázatlan eredetű, vitatott tartalmú hangfelvétel nyilvánosságra kerülésének körülményeiről és következményeiről.
Giró-Szász akkoriban a Dávid Ibolya elnöki posztjára aspiráló Almássy tanácsadója volt, csakúgy, mint a felperes, Tombor András.

Giró-Szász és Almássy vallomása szerint Dávid Ibolya az inkriminált felvétel nyilvánosságra hozásakor ultimátumot intézett riválisához, hogy amennyiben nem lép vissza az elnöki posztért vívott harctól, és nem lépteti vissza párton belüli támogatóit, illetve nem szólítja fel őket Dávid Ibolya támogatására, akkor további hangfelvételeket hoz nyilvánosságra.

A két tanú elmondása szerint Almássy ennek hatására lépett vissza, továbbá azért, mert személyét és családját is fenyegetve érezte, valamint Dávid Ibolya előrevetítette azt is, hogy ha riválisa nem lép vissza, ő "szétszakítja" a pártot és annak parlamenti frakcióját.

A 2008. szeptember 12-13-ai eseményekkel kapcsolatban hosszan ismertette a bíróság Somogyi Zoltán politológus, a perbeli események idején MDF-tanácsadó, jelenleg a párt választási kampányának főnöke által egy éve az ügyészségen tett tanúvallomását is. Ez részletesen tartalmazza, hogy 2008. szeptember 12-én ő és Dávid Ibolya miként ismerte meg a hangfelvételt, Somogyit miként kereste meg aznap éjfél körül telefonon és személyesen is Giró-Szász, és másnap korán reggel miként folytatódott az egyezkedés személyesen Dávid Ibolya, Somogyi Zoltán és Giró-Szász, illetve telefonon Almássy "csapata" között.

Az éjszakai találkozóról Giró-Szász is beszélt tanúvallomásában.
Almássy tanúvallomásában elmondta azt is, hogy az UD Zrt. segítségét kérte annak érdekében, hogy lakását, telefonját "átvilágítsák", gondoskodjanak arról, hogy senki ne hallgassa le.

Almássy Kornél határozottan állította, hogy nem "küldték" az MDF-be, és "magától" indult a pártelnökválasztáson 2008-ban.

Almássy határozottan cáfolta, hogy az MDF vezetésében arról beszélt volna, miszerint kétmilliárd forint "áll mögötte", azt viszont abban a körben hangoztatta, hogy nemcsak a Tisztelet Társaságától lehetne anyagi támogatást várni.

A Tombor András által az UD Zrt.-ügyben az MDF és Dávid Iboly ellen indított polgári per májusban folytatódik a Fővárosi Bíróságon, csakúgy, mint az Almássy által indított hasonló eljárás. A másfél éve kipattant UD Zrt.-ügyben számos polgári és büntető eljárás indult, mely utóbbiak többségét azonban az ügyészség már megszüntette, ugyanakkor azóta távozott hivatalából Szilvásy György titokminiszter és Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását