2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Zászlót "zsákmányoltak" a katonák

A 11. Debreceni Simonyi Napok résztvevői és szervezői zászlót adományoztak a helyi 5. Bocskai István Lövészdandár egyik századának.
2009. június 1. hétfő 19:22 - HírExtra
Vasárnap zeneszóra ébredtek a debreceniek: a belvárosi tereken fúvószenekarok és ütőhangszeres együttesek tartottak zenés ébresztőt.

A néhai Simonyi Óbester emlékét és a huszárhagyományokat ápoló rendezvényeken több mint kétezren vettek részt a hét végén - tájékoztatta az MTI-t Papp Gyula.

A legtöbben a Nagyváradtól Debrecenig tartó, 11 települést érintő nemzetközi váltófutáson és a Derecskén tartott "hadi-tortúrán" vettek részt, de igen népszerű volt a most első alkalommal, óvodásoknak és kisiskolásoknak rendezett "huszáros pónilovaglás", valamint a játékos négy- és hétpróba is - tette hozzá.

A Simonyi Napokhoz immár két éve kötődik a Bihari katonatörténetek pályázat, amelyre az idén minden korábbinál több, összesen 61 pályázat érkezett. A megélt-megírt történeteket "Katonadolog" címmel kötetben adják ki - ismertette Papp Gyula ezredes.

Az idei pályázat első díját Kakucsi Géza 89 éves debreceni nyugalmazott iskolaigazgató "A nagy vesztes csata" és "Egy győztes csata" című pályamunkáival nyerte.

Második helyezést ért el Zsisku Lajos (Bihardiószeg), megosztott harmadik helyen végzett Bódán Zsolt (Medgyesegyháza) és Majoros László (Debrecen).

A győztes Kakucsi Géza, aki frontkatonaként is harcolt a II. világháborúban, az MTI-nek elmondta: a rendszerváltás előtt beszélni sem lehetett arról, amit most papírra vetett.

"Unokáimtól, dédunokáimtól tanultam meg a számítógép használatát, amit nagyon megkedveltem. Azon írom kedvenc történeteimet, hogy mások is megismerhessék" - avatott be a részletekbe az idős pedagógus.

Papp Gyula hozzátette: az igen népszerű pályázatot jövőre ismét meghirdetik, de bővítve a kört, "Tiszántúli katonatörténetek" címmel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását