2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Bajnai támogatja a határon túli magyarokat

A határon túli magyarok támogatását a gazdasági válság okozta nehézségek ellenére sem csökkenti a kormány - jelentette ki Bajnai Gordon miniszterelnök a magyar-magyar kormányzati konzultáción csütörtökön.
2009. május 28. csütörtök 10:53 - HírExtra
Hangsúlyozta: szinte minden területen spórolnak, de a külhoni magyarsággal szemben olyan kötelességük, felelősségük, lelki értelemben vett adósságuk van, amelyet a nehéz körülmények között is törleszteni kell.

Bajnai Gordon úgy fogalmazott: miközben ennek a kormánynak sok területen tiszta lapot kell nyitnia, a magyar-magyar kapcsolatokban a folytonosságot akarja megőrizni. Véleménye szerint az anyaország és a határon túli magyarság kapcsolatát a továbbiakban is a szolidaritás, az összefogás, az együttműködés és az összetartozás kell, hogy jellemezze.

Kitért arra, a magyar belpolitika jónéhány sebet ejtett Magyarország és a határon túli magyarok kapcsolatán. Ennek a kormánynak lehet és kell, hogy legyen ambíciója a sebek gyógyításában és próbáljon segíteni abban, hogy ismét több legyen a bizalom - közölte.

A kormányfő úgy fogalmazott: ez a kormány nem a következő választásra, hanem a következő tíz évre tekintettel szeretne döntéseket hozni. Olyan kezdeményezéseket szívesen karolunk fel, támogatunk, indítunk, amelyek hosszú távra szólnak, amelyekben összefogás és egyetértés van, és amelyek lehetőséget teremtenek arra, hogy a magyarság erősödjön összetartozásában - mondta.

A miniszterelnök úgy látja, tartani kell attól, hogy a gazdasági válságnak nem kívánatos melléktermékeke lesz társadalmi, belpolitikai, külpolitikai és szociális területen.

Mint mondta, a válság rossz reflexeket hoz elő a világban. Ide sorolta a protekcionizmust, amely szerinte nem csak gazdasági veszély, hiszen nagyon könnyen átcsap sovinizmusba. Elképzelhetőnek nevezte, hogy újra meg kell küzdeni olyan dolgokért, amelyeket már elért Magyarország.

Hozzátette: meg kell őrizni a határok átjárhatóságát, és tovább kell erősíteni a bilaterális kapcsolatokat a szomszédos országokkal. Minden erőnkkel tennünk kell az ellen, Magyarországon és a szomszédos országokban is, hogy a gazdasági válság belpolitikai következményei kiterjedjenek a szomszédságpolitikára, és hatással legyenek az ott élő kisebbségekre - hangoztatta.

A kormányfő kiemelte: meg kell akadályozni azokat a törekvéseket, amelyek a kisebbségeken vezetnék le a belpolitikai feszültségeket.

Bajnai Gordon a jelenlegi támogatási rendszert és a szomszédos országokkal közös uniós fejlesztéseket sikeresnek tartja. Megjegyezte, Szerbiával "gyorsítani kell" a kétoldalú kapcsolatokon.

Fontosnak tartja azt is, hogy az uniós forrásokat - amelyek új távlatokat nyitottak ezen a területen - a lehető leghatékonyabban használják fel, együttműködésben a civil szervezetekkel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását