2024. május 16. - Mózes, Botond

Az MDF megcsonkítaná az ajándékozási illetéket

Az MDF Családi Csomagjában azt javasolja, hogy a kormány részlegesen törölje el az ajándékozási illetéket - mondta Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF európai parlamenti (EP) képviselőjelöltje csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.
2009. május 28. csütörtök 12:07 - HírExtra
Az MDF azt javasolja, hogy az egyenesági leszármazottak esetében részlegesen töröljék el az ajándékozási illetéket, a "szeretetadót", mely a képviselőjelölt szavai szerint nem jelent számottevő bevételt a költségvetésnek, de megterheli a családokat.

A javaslat részleteiről szólva elmondta: pártja szerint az ingóságok esetében teljes mértékben el kell törölni az ajándékozási illetéket.

Az illeték befizetésének ellenőrzése óriási adminisztrációs költséggel jár, miközben az állam nem tesz szert többletbevételre - tette hozzá.

Kerék-Bárczy Szabolcs közölte azt is: az ingatlanok esetében 20 millió forintos értékhatárig kell eltörölni a "szeretetadót".

Azért 20 millió forint lenne az értékhatár, mert az MDF szerint a társadalmi igazságszolgáltatást az szolgálná, ha csak a középosztály terheit enyhítenék, a luxusban élőkét azonban nem - magyarázta.

A képviselőjelölt közölte: a gépjárművek esetében szintén összeghatárt kell megállapítani, az MDF által javasolt értékhatár pedig négymillió forint lenne.

Ezeken kívül az értékpapírok, valamint az üzletrészek esetében szintén részlegesen kell megszüntetni az ajándékozási illetéket, az értékhatár itt is 20 millió forint lenne - jelentette ki a képviselőjelölt.

Kiemelte: Magyarország gazdasági, társadalmi stabilitásának és felemelkedésének záloga a magyar családok helyzetének megerősítése.

Kerék-Bárczy Szabolcs is sajnálatát fejezte ki, hogy sem Schmitt Pál, sem Göncz Kinga, sem Szent-Iványi István nem meri vállalni a nyílt vitát Bokros Lajossal, az MDF listavezetőjével. Véleménye szerint ennek oka vagy a lustaság, vagy pedig az, hogy a többi parlamenti pártnak nincs valódi programja.

Kerék-Bárczy Szabolcs szerint egy közszereplőnek kötelessége lenne, hogy másokkal ütköztetve fejtse ki álláspontját.

Kérdésre válaszolva közölte: írásban és szóban is megkeresték a parlamenti pártok listavezetőit, azonban valamennyi párt listavezetője mereven elzárkózott a nyílt vitától.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását