2024. április 20. - Tivadar

90 település indul a Nemzeti Vágtán

Szombaton indul a II. Nemzeti Vágta Budapesten, a Hősök terén: az 1848/49-es forradalom és szabadságharc gyermekhőseinek emlékére rendezett lovasversenyen idén 90 település vesz részt.
2009. május 28. csütörtök 14:13 - HírExtra
A lovas eseményeknek a Hősök terén felépített speciális versenypálya ad majd helyet, melyen megváltoztatták a kanyaríveket, így azok a tavalyihoz képest biztonságosabb versengést tesznek lehetővé. Itt találkozhat majd a közönség a 90 induló település lovasával, akik szombaton még csak gyakorolnak, de vasárnap már 15 előfutamba beosztva igyekeznek bejutni a hétfői középdöntőkbe.

Mozgáskorlátozott lovasok is bemutatkoznak a Vágtán: a Velo Alapítvány országjáró túrája végső állomásaként ér a Hősök terére, s az alapítvány tagjai közül többen bemutatót tartanak a versenypályán. A közönség megtekintheti a hongkongi Paralimpia díjlovaglóját, a szlovákiai Katarina Jobbagyovát is, aki egy magyar lovon ért el előkelő helyezést a versenyen.

A Bátor Tábor Alapítvány is indíthat egy lovast a Nemzeti Vágtán: Bogár Csaba a 4. futamban indul Prima-Donna nevű kancájával. A Bátor Tábor daganatos és más krónikus betegségben szenvedő gyerekeket táboroztat, s a közönség a Műcsarnok mögött igazi "bátortáboros" hangulatba kóstolhat be a különböző szabadtéri játékoknak köszönhetően.

A Vágtára 245 ló érkezik, a pályához pedig 62 kamionnyi speciális homokot szállítanak. A tribünökre 2 ezren férnek fel, de a tér közepéről és a pálya mellől több tízezren láthatják a futamokat. A körpálya hossza 500 méter, melyen a versenyzők két és fél kört megtéve fognak végigvágtázni az 1250 méteres versenytávon.

A települések lovasversenye mellett történelmi lovas gála is szórakoztatja a publikumot honfoglalás kori lovas íjászokkal, lovagi tornákkal, 1848-as csatajelenetekkel. Ezenkívül huszárverseny, Kishuszár Vágta, éjszakai Tüzes Vágta, mozgáskorlátozottak lovasbemutatója, Széchenyi emlékfutam, volt olimpikonok lovasversenye és Jótékonysági sztárfutam is színesíti a programot vasárnap és hétfőn.

A versenypályán kiegészítő programként két hivatalos díjugrató versenyszámot láthat a közönség: magasugratást és korlátugratást. A számokban a magyar díjugrató sport legjobb 10-10 párosa vesz részt magas pénznyereményért.

A Vágta Korzón - amely az Andrássy útból varázsol egy pavilonokkal szegélyezett sétálóutcát - az induló települések mutatkoznak be kulturális és turisztikai értékeikkel. A 56-osok terénél az Országkonyha várja vendégeit a Dunántúl, az Alföld, Erdély és más vidékek tájjellegű ételeivel, italaival. A színpadon a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzeneszakos hallgatói mulattatják a publikumot. A látogatókat kézművesvásár, népzenei programok, kocsi- és nyeregkiállítás, honfoglalás kori íjásztábor és huszártábor is szórakoztatja.

A rendezvény látogatása ingyenes, a szervezők óránként megnyitják majd a tér közepét, hogy a nézők oda is bemehessenek. Aki idén tribünről szeretné megtekinteni a Hősök terén zajló eseményeket, jegyet válthat a lelátókra. A vidékről vonattal érkezőknek csak az odaúton kell fizetni, a visszaút ingyenes lesz a helyszínen lepecsételt vonatjeggyel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását