2024. május 20. - Bernát, Felícia

Nem fenntartható a termelésünk

Izgalmas tanulmány látott napvilágot kedden. A Green Capital által készített elemzés az atomenergia fontosságát hangsúlyozza, szemben a szénhidrogénekkel.
2009. május 27. szerda 08:45 - HírExtra
Hosszú távon nem fenntartható hazánk jelenlegi villamosenergia-termelése és fogyasztása – derül ki egy kedden nyilvánosságra hozott elemzésből. A Green Capital által készített tanulmány megállapítja azt is, hogy a villamos energia előállításának hazánkban legkedvezőbb, leginkább fenntartható módja a megújuló energiák használata mellett az atomenergia felhasználása.

A tanulmány
A Green Capital A magyar energiaszektor villamosenergia-termelésének életciklus- és „carbon footprint” elemzése című tanulmánya és életciklus analízise (LCA, Life Cycle Analysis) a villamos energia keletkezésének életútját vizsgálja az előállítástól egészen az újrahasznosításig. A Paksi Atomerőmű Zrt. megbízásából készült tanulmány lényegi eleme a „carbon footprint” elemzés, az adott energiatermelési technológia „szénlábnyomának”, azaz az élettartam alatt keletkező széndioxid és egyéb üvegházhatású gázok mennyiségének meghatározása volt.
A hazai energiaszektor átalakítását egyre többen sürgetik, ám ennek mikéntjét tanulmányok tucatjai segítségével lehet csak megtervezni. Egy friss kutatás sokat segíthet ebben.

Sok a gond a jelenlegi helyzettel

A kutatás kimondja, hogy a környezetre gyakorolt káros hatás miatt a fosszilis energiahordozók, (a szén, az olaj, a földgáz) felhasználásának igen magas aránya Magyarországon nem fenntartható.

A magyarországi villamosenergia-termelést és fogyasztást negatívan befolyásolja nagyfokú energiafüggőségünk, valamint a magas energiaintenzitásunk is. Ez utóbbi azt jelenti, hogy túl nagy energiamennyiséget használunk fel 1 dollárnyi bruttó hazai össztermék (GDP) előállításához. Ezek mind abba az iránya mutatnak, hogy változtatnunk kell.

Az atom és a megújuló energia

Őri István, a Green Capital vezérigazgatója
„Az életciklus elemzés eredménye nagyon fontos, mivel segíti a fosszilis energiahordozók, a megújuló energiák és az atomenergia megítélését. A döntéshozók számára mindenképpen javasoljuk, hogy a hazai energiapolitika és -stratégia kialakításánál a költségek és az ellátásbiztonság mellett az általunk bemutatott környezeti szempontokat is vegyék figyelembe.”
A felhasznált vizsgálati szempontok többsége szerint jelenleg az atomenergia nyújtja a legkedvezőbb megoldást a villamos energia fenntartható, a környezetre legkevésbé ártalmas termelésében.

A nukleáris energia hosszú távú előnyei a vizsgált energiatermelésre alkalmas energiahordozók közül néhány Magyarországon is gazdaságosan elérhető megújuló energiaforráshoz, a biomasszához vagy a napenergiához hasonlíthatók, szemben a hazai technológiák nagy többsége által használt fosszilis energiahordozókkal.

Az életciklus-analízis további eredménye, hogy összességében az atomenergia gyakorolja a legkevésbé káros hatást a globális felmelegedésre, az ózonpajzsra, a savasodásra, a vizek összetételére, illetve az emberi egészségre is.

Radioaktivitás

Az atomenergia hátránya, hogy a keletkező radioaktív hulladékot szállítani illetve tárolni kell. Erre a nemzetközi középtávú kutatás-fejlesztési előrejelzések szerint környezetbarát módszert kínálhat a nagy aktivitású kiégett fűtőelemek új generációs reaktorokban való újrahasznosítása.

A környezetpolitikai kutatóműhely előrejelzése szerint a radioaktív hulladék szállításának és átmeneti vagy végleges tárolásának kérdéseit a közeljövőben mind gazdaságossági, mind technológiai és környezetvédelmi szempontból újra kell értékelni.
Forrás: HírExtra - Green Capital
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását