2024. április 30. - Katalin, Kitti

Megtévesztő OTP

Megtévesztette a fogyasztókat, ezért 18 millió forint bírságot kell fizetnie az OTP Életjáradék Zrt-nek - tájékoztatott hérfőn a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A vállalkozás reklámokban, szórólapokon és saját honlapján is megtévesztő állításokat tett köz
2007. október 15. hétfő 15:04 - Hírextra
Az OTP Életjáradék Zrt. 2006. tavaszától 2007. tavaszáig több helyen is azt közölte a fogyasztókkal, hogy az életjáradéki szerződése megkötése esetén a vállalkozás fizeti a lakás biztosítását. A valóságban azonban csak az ingatlanbiztosítást vállalta át, az ingóságbiztosítást továbbra is a szerződő félnek kellett fizetnie.

A tájékoztatókban az is szerepelt, hogy a szerződőknek a cég díjmentes karbantartást biztosít, azaz az összes karbantartásnak minősülő munkálat költségét átvállalja. Ezen kívül ígérte a közös költség átvállalását is. A valóságban azonban mindez csak korlátozásokkal bizonyult igaznak.

Az OTP Életjáradék Zrt. tájékoztató anyagaiból kimaradt, hogy bár a válallat 604 település ingatlanjaira köti az életjáradéki szerződést, de csak Budapesten, annak környékén és néhány nagyobb településen biztosít segítséget a gondozásban. Arról sem tájékoztatta az ügyfeleket, hogy az igért inflációkövető járadék a valóságban csak legfeljebb 10 százalékos inflációig igaz.

A megtévesztés a GVH szerint akkor is fennáll, ha az ügyfél a későbbiekben tájékozódhat a pontos részletekről.

A megtévesztésen túl a GVH a 18 millió forintos büntetést részben azért szabta ki, mert az vállalkozás olyan kijelentést is tett, amiből arra lehet következtetni, hogy a versenytársak nem felelnek meg a felügyelő hatóság előírásainak.

A büntetés mértékének megállapításakor a versenyhatóság figyelembe vette, hogy a vállalkozás célcsoportjának minősülő fogyasztói réteg sérülékeny és kiszolgáltatott. Enyhítő körülményként értékelte ugyanakkor azt, hogy az OTP Életjáradék Zrt. az eljárás megindulása után részben módosította hirdetéseit.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását