2024. május 20. - Bernát, Felícia

Moszkva is begurult az atomkísérlet miatt

Az orosz és a dél-koreai elnök egyetért abban, hogy a világ közösségének határozott választ kell adnia a hétfőn végrehajtott észak-koreai atomrobbantási kísérletre.
2009. május 27. szerda 14:47 - HírExtra
Dmitrij Medvegyev és Ri Mjong Bak mintegy 20 perces telefonbeszélgetéséről mindkét ország elnöki hivatala közleményt adott ki. Medvegyev kifejtette: a robbantási kísérlettel Phenjan egyértelműen megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) 2006 októberében hozott határozatát. A dokumentumot azt követően fogadta el a BT, hogy Észak-Korea végrehajtotta első nukleáris robbantási kísérletét.

A 1718-as sorszámot viselő, jogilag kötelező érvényű határozat megtiltotta, hogy Phenjan további nukleáris robbantásokat és rakétakísérleteket végezzen, valamint korlátozott pénzügyi szankciókat és részleges kereskedelmi embargót vezetett be a világtól elszigetelt, sztálinista vezetésű távol-keleti ország ellen.

Az orosz államfő közölte: támogatja, hogy a BT újabb, a korábbinál erélyesebb elmarasztaló dokumentumot fogadjon el válaszul Észak-Korea második atomkísérletére, amelyet semmilyen körülmény nem igazolhat. A BT a robbantás napján kezdett rendkívüli ülésén elítélte a kísérletet, és úgy döntött, hogy újabb szankciókat magában foglaló határozatot hoz.

Ri Mjong Bak - osztva orosz kollégája véleményét - javasolta: a két ország szoros együttműködéssel igyekezzen rávenni Észak-Koreát arra, hogy kapcsolódjon be ismét a nukleáris leszerelését célzó hathatalmi tárgyalásokba, amelyek résztvevői rajta kívül Dél-Korea, Kína, az Egyesült Államok, Oroszország és Japán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását