2024. május 18. - Erik, Alexandra

Újra visszaesőben a forint

Gyengült a forint kedden a bankközi devizapiacon, összhangban a térségbeli devizák árfolyamának alakulásával. Az eurót délután negyed ötkor 281,30 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben, szemben a hétfő délutáni 279,85 forinttal.
2009. május 26. kedd 20:15 - HírExtra
Délelőtt negyed tízkor még 281,15 forint volt az árfolyam, majd a forint folyamatos gyengülésével 283 fölé is emelkedett. A nap folyamán a forint a térségbeli devizákkal együtt, a nemzetközi piaci hangulat alakulásával szinkronban mozgott. Az észak-koreai kardcsörtetés defenzív, főként dollárban denominált befektetési eszközökre terelte a nemzetközi piacok figyelmét.

A befektetői hangulatban és a kockázatvállalási hajlandóság mértékében beállt fordulatot elősegítették egyes tőzsdei árfolyam-alakulási függvény elemzések is, amelyek arra engednek következtetni, hogy rövid távon jelentős mértékben mérséklődhet az árfolyamindexek emelkedésének az elmúlt hónapokban tanúsított üteme.

A befektetői hangulatban bekövetkezett fordulatra a térségbeli devizák egységesen, egymással összhangban, a nap folyamán árfolyamveszteséggel reagáltak. Mozgásuk továbbra is szoros korrelációt mutat az euró/dollár árfolyam alakulásával, ami viszont a nemzetközi piacok kockázatvállalási hajlandóságát tükrözi vissza.

Elemzők szerint a forint árfolyam-kilátásait "rontja" az a feltételezés, hogy az MNB a közeljövőben kamatcsökkentő döntést hozhat. A recesszió mélysége indokolttá tenné a kamatcsökkentések újrakezdését, a kormány reformlépései pedig meg is nyitják az utat a fokozatos pénzpolitikai enyhítés előtt. Egy júniusi negyed százalékos kamatcsökkentést a forint árfolyama "el tudna viselni".

A dollárt délután negyed ötkor 201,12 forinton jegyezték a hétfői 199,88 forint után. Nap közben 204 forintnál is járt az árfolyam. A svájci frank jegyzése délután 185,67 forint volt az előző délutáni 184,44 forint után, 100 japán jen jegyzése pedig 212,23 forint 210,54 forint után.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását