2024. június 15. - Jolán, Vid

Hatvanezren tüntetnek az elnök ellen

Közel hatvanezer ember gyűlt össze kedden, a grúziai függetlenség napján Tbiliszi egyik futballstadionjában az ellenzék által rendezett nagygyűlésen, követelve Miheil Szaakasvili államfő távozását.
2009. május 26. kedd 14:48 - HírExtra
A tiltakozásra Grúzia számos településéről érkeztek részvevők. Az ellenzéki pártok vezetői szerint a felvonulás arról tesz majd tanúbizonyságot, hogy "a nép jelentős többsége nem akarja Szaakasvili hivatalban maradását". A tiltakozók várhatóan elfogadnak egy nyilatkozatot - A nép és Grúzia iránti elkötelezettségek chartáját -, amelyben rögzítik a szólás- és sajtószabadság, az emberi és polgári jogok védelmének, illetve a bíróságok függetlenségének irányelveit. A tüntetés után a részvevők a parlament épülete elé vonulnak.

A Grúziában kedden ünneplik a köztársaság függetlenségének napját, de a hatóságok lefújták a katonai párádét, mondván, nem akarnak összetűzést a tüntetőkkel.

Grúziában az ellenzék immár több mint egy hónapja utcai tüntetések sorozatával igyekszik megbuktatni Miheil Szaakasvili elnököt, azzal vádolva őt, hogy lábbal tiporja a demokráciát, valamint azzal, hogy helytelen politikát képviselt a szakadár Dél-Oszétiával és Abháziával kapcsolatban, és ő volt az előidézője a Grúzia számára katasztrofális kimenetelű tavaly nyári orosz-grúz háborúnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását